Одлуку о постојању или непостојању повреде Устава доноси Уставни суд

Уставни одбор Скупштине Црне Горе разматраће у среду предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је председник Црне Горе Мило Ђукановиц́ повредио Устав.

Иницијатор расправе је Kлуб посланика Социјалистичке народне партије (СНП), а подржали су је представници парламентарне већине.
СНП је у образложењу навео да је Ђукановић 28. августа на Цетињу казао да „није паметно инсистирати на устоличењу у том граду, већ је паметно то изместити из Цетиња и обавити у неком од многобројних храмова у другим градовима“.

  • Надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра будем на Цетињу, тамо где буду Цетињани и где је већинска Црна Гора, где се брани достојанство државе – рекао је тада Ђукановић.

СНП сматра да је таквим поступањем Ђукановић грубо повредио члан 14. Устава Црне Горе који прописује да су верске заједнице одвојене од државе, као и да су оне равноправне и слободне у вршењу верских обреда и верских послова.

ПРЕKОРАЧИО НАДЛЕЖНОСТИ

  • Такође је Ђукановић прекорачио оквир надлежности председника Црне Горе прописаних чланом 95. Устава – навели су из те партије.

Оцењује се да се Ђукановић директно умешао у послове једне верске заједнице, конкретно Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве.

  • Тиме је, противно Уставу, нарушио начело секуларности Црне Горе, односно начело одвојености верских заједница од државе – каже се у образложењу.

Из СНП-а су навели да је Ђукановић изјавом „надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра и сам будем на Цетињу, тамо где буду Цетињани и где је већинска Црна Гора, где се брани достојанство државе“ прекорачио уставна овлашћења.

  • Називајући противнике устоличења већинском Црном Гором директно је изазвао поделу грађана на оне који подржавају и оне које не подржавају устоличење митрополита на Цетињу – наводи СНП у образложењу.

ПОЗИВАО ГРАЂАНЕ НА ПРОТЕСТ
Kако се додаје, Ђукановић је личним примером, противно Уставу, позвао грађане на протест и ометање вршења верских обреда СПЦ.

  • То је само један од примера који карактеришу дугогодишњу праксу Ђукановића да кроз поделу, изазивање мржње, претње и позив на сукобе покушава да наруши међунационалне и међуверске односе унутар државе – наводе посланици СНП-а.
    У образложењу се подсећа да је Ђукановић учествовао на непријављеном и забрањеном скупу 5. септембра на Цетињу.
  • Такође је прекршио члан 161. Kривичног законика организујући и позивајући на спречавање верског обреда, што је оперативно у дело спроводио његов саветник за безбедност Веселин Вељовић – каже се у предлогу СНП-а.

Уставом је предвиђено да поступак за утврђивање да ли је председник Црне Горе повредио Устав може покренути Скупштина, на предлог најмање 25 посланика.

Одлуку о постојању или непостојању повреде Устава доноси Уставни суд.

  • Председника Црне Горе Скупштина може разрешити када Уставни суд утврди да је повредио Устав – пише у Уставу.

Оставите Коментар