Темељни уговор државе Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ) биће, очекује се, потписан после ускршњих празника, а, како Танјуг сазнаје, у име Цркве потписаће га патријарх Порфирије.

И историчар др Александар Раковић, који је иначе добро упућен у односе у Црној Гори и питања Цркве наводи да ће Темељни уговор, који поред осталог, потврђује историјски континуитет и правни легитимитет Српске православне цркве, бити потписан ускоро.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

У писању текста Темељног уговора учествовали су правни експерти СПЦ и црногорских власти, каже Раковић и открива да је Свети архијерејски синод Српске православне цркве 25. марта ове године усвојио текст Темељног уговора у садашњој форми.

Текст Темељног уговора службено је, каже, уручен премијеру Здравку Кривокапићу 14. априла у манастиру Ждребаоник, на састанку који је уприличио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Према његовим речима, из става премијера Кривокапића да је Српска православна црква „задовољна“ текстом, произилази да је Темељни уговор између две стране већ обострано усаглашен.

Да би Темељни уговор ступио на снагу, додаје Раковић, потребно је да га Влада Црне Горе усвоји на некој од скоријих наредних седница, да највиши представници две стране потом потпишу тај документ, и да Темељни уговор буде објављен у Службеном листу Црне Горе и Гласнику Српске православне цркве.

Иако је Здравко Кривокапић на састанку у Ждребаонику казао да ће Темељни уговор Црне Горе и Српске православне цркве послати у Скупштину Црне Горе на ратификацију, став експерата је, истиче Раковић, да за тим нема никакве потребе јер није реч о међународном споразуму.

– Кривокапић само треба да води рачуна о потребној процедури, а не да уводи потписнике у додатне процедуре које ником добронамерном нису потребне – заклључио је Раковић.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар