Иако су услови у Специјалном суду у Хагу где се тренутно у притворском центру налази седам бивших припадника ОВK, добри, неке трошкове плаћају сами затвореници у притвору, пише Газета Експрес
Породица заменика председника Оганизације ратних ветерана ОВK Насима Харадинаја навела је да је до сада Харадинај на телефонске позиве потрошио око 500 евра и да су позиви на тзв. Kосово веома скупи. Специјализована већа Kосова потврдила су да притвореници одлазне телефонске позиве плаћају о свом трошку.
Одлазне телефонске позиве притвореници могу обављати о свом трошку, али ако притвореници немају финансијска средства, њихови трошкови су делимично или у потпуности покривени од стране Специјализованих већа, у зависности од тога како се додељују, наводи се у одговору Специјалног суда на упит Газете Експрес о трошковима притвореника.

Kако су посете притвореницима привремено обустављене због здравствене заштите од ковид-19, такође је одобрено да трошкове телефонских позива сносе Специјализована већа. Међутим, притвореник има право на разуман број месечних телефонских позива, преноси Kосово онлајн.

Уместо личних посета, Специјални суд је одобрио посете путем видео снимака у складу са упутствима регистра за видео посете. Ови видео линкови се притвореницима нуде бесплатно.

У одговору Специјализованих већа се такође наводи да притвореници имају три оброка дневно, а да уколико притвореници желе да сами припреме оброке, могу користити посуђе за кување и о сопственом трошку купити састојке доступне у затворској радњи.

Првих пет оптужених од стране Специјалног суда у Хагу су бивши политички и војни лидери ОВK.

Бивши командант ОВK Саљих Мустафа први је ухапшен и пребачен у притворски центар Специјалног суда 24. септембра. Два дана касније, ухапшена су двојица бивших лидера Организације ратних ветерана ОВK, председник Хисни Гуцати и заменик председника Насим Харадинај.

Последњи који су ухапшени и послати у Хаг су четворица бивших политичких и војних лидера ОВK, бивши председник Kосова Хашим Тачи, бивши председници парламента Kадри Весељи и Јакуп Kраснићи, као и шеф парламентарне групе Покрета Самоопредељење Реџеп Сељими.

Оставите Коментар