Рано јутрос Србија је из буџета исплатила тачно 11 милиона евра и то по основу зајмова из периода седамдесетих и осамдесетих година.

Реч је о делу кредита који су Милка Планинц и Веселин Ђурановић узимали у време бивше СФРЈ од Париског клуба и Светске банке, а чија последња рата доспева 2041. односно 2031. године.

Само у овом месецу Србија ће из буџета исплатити више од 85 милиона евра старих кредита. Прво на наплату доспева 75,3 милиона евра кредита и то према Париском клубу поверилаца, од чега је око 13 милиона евра камата. Потом, 15. септембра доспева и кредит од 11 милиона који је Србија узела од Светске банке, а који смо и исплатили јутрос.

Током седамдесетих и осамдесетих година наша земља се задужила за укупно 8,8 милијарди евра. Данас највише дугујемо Париском клубу – око милијарду евра код кога се као република пре четири деценије задужила за укупно четири милијарде евра.

На другом месту је Светска банка (700 милиона евра) односно њен огранак ИБРД, који нам је у истом периоду одобрио 1,8 милијарди, а кредите отплаћујемо и Kини и Kувајту.

Србија, иначе, обавезе према кредиторима из периода СФРЈ није отплаћивала од маја 1992. до априла 2002. Споразуме о њиховом регулисању са Париским и Лондонским клубом и са Светском банком закључила је од 2001. до 2005.

С друге стране, Хрватска и Словенија отплатиле су кредите које су узимале за време Тита. Последњи долар Хрвати су Париском и Лондонском клубу исплатили пре 11 година. Хрватска је Париском клубу отплатила последњу рату од 192 милиона долара 2008. године, а Лондонском клубу рату од 78 милиона годину дана касније. Суседи су у целости отплатили и стари дуг који је Хрватска имала према Светској и Европској инвестиционој банци.

Још одговорнији у отплати државних зајмова били су Словенци. Последњу рату од укупно 525 милиона долара они су исплатили 1995. године.

1 KОМЕНТАР

  1. Kad Srbija bira na izborima izdajnike i fukare najgorih vrsta i dodju na vlast pa vode Srbiju uvlaceci se zapadu tom istom zölocincu koji su bombardovali 1999 78 dana i noci Srbije pa potpom od 1999-2020 i jos uvek drze vojskom okupiranu juznu Srbiju Kosovo i Metohiju onda nek Srbija placa i zapadu i izdajnicima koji vode sadasnju Srbiju.

    1999 biombardovanjem zapada Srbije stekli su se tada uslovi da se trajno poniste sva dugovanja zapadu na osnovu dugovanja zapada Srbiji zbog nacinjene materijalne infrastrukturalne stete ,ugrozavanje i unistavanje zivota ljudi kako fizicjki tako i psihicki.

    Ukupna duznicka odsteta zapada Srbiji je 1999 posle bombardovanja bila neprocenjiva ipak bi se merila od najmanje 100,000 milijardi €
    jer izgubljeni zivoti bombardovanjem zapada 78 dana i noci se nikakvim parama nemogu vratiti a izdajnici Srbije nisu se usudili ni da tuze zapadne zlocince u UN sudu vec su ih proglasili „partnerima Srbije “

    E pa Srbijo placaj kad nemas mozga i kad vam ova izdajnicka stoka odgovara da vodi Srbiju !

Оставите Коментар