Одбор за обавештајне послове Представничког дома Конгреса објавио је поверљиви републикански меморандум.

У меморандуму се тврди да су званичници водећих агенција за спровођење закона у САД злоупотребили овлашћења током истраге председничке кампање Доналда Трампа 2016. године.

Спорни документ, у којем се ФБИ оптужује да је користио непоткрепљене информације да би прислушкивао једног од Трампових сарадника, објављен је после Трампове одлуке да са њега скине ознаку поверљивости.

Меморандум је саставио председавајући Одбора, републикански конгресмен Девин Нунес.

У документу се наводи да је званичник ФБИ признао конгресменима да је непоткријепљени досије, који је о Трамповој кампањи саставио бивши британски обавештајни агент Кристофер Стил, био „кључни део“ захтева за налог за прислушкивање Трамповог сарадника Картера Пејџа, бизнисмена са интересима у Русији.

За Пејџа се сумњало да је био у контакту са руским обавештајним агентима, преноси Глас Америке.

Такође се истиче да се ни у једном захтеву за прислушкивање Пејџа не открива да је Демократска странка делом платила за досије.

Стил је, како се цитира у документу, рекао званичнику Секретаријата за правосуђе да „је очајнички желео да Доналд Трамп не буде изабран“.

Трамп је обраћању новинарима рекао да је „ужасно“ оно што је прочитао у меморандуму.

„Мислим да је срамно оно што се догађа у овој земљи. Велики број људи требало би да буде посрамљен и много горе од тога“, рекао је Трамп.

Извор: Танјуг