Погинули војници на караули Кошаре, на српскоалбанској граници у  78 дневном НАТО  бомбардовању Југославије  1999. године, и годину дана раније,  још увек немају  заједнички споменик, који заслужују поодавно.  Ипак, поједини градови   се херојима са Кошара одужују давањем улица  у неким општинама али,  оно што је посебно  заслужно,  хероји са Кошара су добили мурале у Косовској Митровици, Београду, Неготину и Нишу. То је  у правом смислу, признање од сабораца и  народно признање  херојима са Кошара који су положили оно највредније –  животе  у реону ове карауле  на српскоалбанској граници  бранећи Србију.

Мурал посвећен херојима са Кошара у Косовској Митровици
Мурал посвећен херојима са Кошара у Косовској Митровици

Задњи мурал херојима са Кошара освануо је у суботу 11. августа,  на зиду између Спортске хале Чаир, Електродистрибуције и нишког градског стадиона у Нишу –  ” Слава херојима са Кошара 1999”’.

Три момка из Ниша стоје иза читаве приче. Један је имао идеју, други цртао и трећи дао новац да се све реализује. Ова идеја чекала је  на реализацију годину дана, кажу они.

На почетку мурала исписана су имена  јединица које  су се бориле на Кошарама против терористичке УЧК и НАТО –а.

 Мурал посвећен херојима са Кошара на Видиковцу – Београд
Мурал посвећен херојима са Кошара на Видиковцу – Београд

Сваки од четворице јунака на муралу има јаку причу, како је погинуо, што памте њихови саборци. Сама битка је комплексна, зато је потребно да се о овим јунацима зна пише, чита и зна, – кажу  грађани у Нишу.

Поред слике мурала у Нишу  стоји натпис:

” Убаците  у  букваре

Љуту битку за Кошаре

Нека знају српски ђаци

Где  су гинули јунаци”

Ниш  је четврти град који се одужио херојима са Кошара једним муралом. – Поред Београда, Неготина и Косовске Митровице и Ниш је добио мурал, – каже нишки мастер историчар  Младен Станковић.  Нишки мурал другачији је од осталих јер је са персонализован ликовима јунака са Кошара. – Водници Дејан Митић и Иван Васојевић, и потпоручник Предраг   Леовац настрадали су у борбама на Косову и Метохији, а Драган Грубић настрадао је несрећним случајем 2004. године”-  каже  Станковић.

На муралу у НИшу наведене су јединице које су учествовале у одбрани Кошара
На муралу у НИшу наведене су јединице које су учествовале у одбрани Кошара

Нема оног ко се није окренуо и застао пролазећи поред поште у београдском насељу Видиковац  да види  мурал ”Вечна слава херојима са Кошара”  – хероје са Кошара који је  овде од половине јуна 2016. године.

У београдском насељу Видиковац, на задњој страни зграде поште у улици Видиковачки венац, након неколико хапшења уметника и много муке, освануо је величанствени мурал посвећем младим српским војницима који су дали  живот на Кошарама.

Као да њихово страдање и изгубљени млади животи нису довољно потресни, ту су и речи које терају сузе на очи чак и најледенијима.

“Боже, ако умрем млад,

пошаљи ме у рај,

у паклу сам већ био”.

Мурал ” Хероји са Кошара” од половине априла 2018. године краси и центар северног дела српске Косовске Митровице.  Поред мурала Хероја са Кошара написано је ”За ову земљу вреди погинути”.  Данас  десетине и десетине људи се сликају поред овог мурала или једноставно мурал се овековечи фотоапаратом.

Мурал Херојима са Кошара у Нишу
Мурал Херојима са Кошара у Нишу

Мурал – ”Херојима са Кошара”, освануо је почетком фебруара и у Неготину где је пар младих људи на овај начин желело да ода почаст погинулим херојима на Кошарама 1999. године.

На  југословенско – албанској граници на караули Кошаре  током бомбардовања 1999. године  погинуло 108  српских бораца, од којих 18 официра и подофицира , 53 војника на редовном војном року, 13 војних обвезника  и 24 добровољца Војске Југославија. Граничари ВЈ нападани и убијани од терориста ”УЧК”  и   1998. године.

Битка за Кошаре се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници СРЈ и Албаније између 9. априла и 9. јуна 1999. године. Циљ напада из Албаније од стране УЧК, регуларне војске Албаније и НАТО-а је био копнена инвазија на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и у Призрену. Војска Југославије је спречила ту намеру. УЧК је успела да заузме караулу Кошаре, због јаке артиљеријске подршке војске Албаније и подршке НАТО авијације.

Мурал са херојима Кошара у Неготину
Мурал са херојима Кошара у Неготину

Званичне информације ВЈ говоре да је у реону Кошара било око 2000 припадника ВЈ, да је погинуло 108 припадника ВЈ, да их је 150 рањено и да је уништено једно борбено возило.

Зоран Влашковић

Извор: carsa.rs

Оставите Коментар