Хиљаде присталица војне хунте у Нигеру окупило се данас на стадиону у престоници Нијамеју, где су узвикивали слогане подршке генералу Абдурахману Тијанију и захваљивали му што је „ослободио народ”.

На улицама Нијамеја било је и спорадичних израза подршке хунти, која је саопштила да неће попустити под спољњим притиском да се повуче са власти, преноси Ројтерс.
Агенција подсећа да данас истиче рок који је Економска заједница западноафричких држава дала војсци у Нигеру да се одрекне власти или се суочи са могућом војном интервенцијом.

Шеф комисије тог утицајног блока Омар Аље Туре, изјавио је да ће употребити силу да обнови уставни поредак.

Шефови одбране ECOWAS-а су се договориле о војној акцији, укључујући када и где да се удари, ако се притворени председник Мохамед Базум не пусти и врати на функцију.

Како је раније саопштено, EKOWAS је обуставио финансијску помоћ Нигеру, увео забрану путовања и замрзнуо имовину учесника пуча, њихових породица и сваког ко пристане да учествује у институцијама које је поставила побуњеничка војска.

Такође, затворене су границе и обустављене комерцијалне и финансијске трансакције између земаља заједнице и Нигера.

Седми државни удар у западној и централној Африци за три године потресао је регион Сахела, један од најсиромашнијих на свету.

С обзиром на богатство уранијумом и нафтом и кључну улогу у рату са исламистичким милитантима, Нигер је стратешки важан за САД, Европу, Кину и Русију.

Оставите Коментар