Ускоро почињу летови нове националне авио компаније Црне Горе, а на дестинацији према Србији први летови очекују се у јуну, изјавио је министар за капиталне инвестиције Црне Горе Младен Бојанић у разговору са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томиславом Момировићем.

Нова авио компанија Црне Горе ради на томе да што пре успоставимо ваздушни саобраћај Подгорица-Београд и Тиват-Београд, јер свакако су се те две дестинације показале као економски најисплативије и најкорисније по питању економске сарадње, и због протока људи, а и за туристичку привреду Црне Горе, истакао је Бојанић.

Министри су оценили да је аутопут Београд – јужни Јадран од изузетне важности за обе државе, јер не само да представља везу између Србије и Црне Горе, већ у ширем контексту повезаће Румунију, Србију, Црну Гору и Италију, саопштено је из Министарства грађевинарства.

Момировић је истакао да је од бројних државних инвестиција у Србији у домену железничке инфраструктуре, путног, водног и авиосаобраћаја, један од кључних онај који ће да споји Београд и Подгорицу на ауто-путу Милош Велики.

„Сада изводимо радове на деоници од Чачка до Пожеге а врло брзо се спремамо да потпишемо комерционални уговор за део пута од Пожеге преко Ариља, Ивањице, Дуге Пољане до Бољара. То је деоница од 107 километара, за нас јако значајна и стратешки важна, јер уколико ми повежемо и приближимо Србију и Црну Гору, Београд са Баром, ми потпуно подижемо економске перспективе грађана наше две републике“, рекао је Момировић.

Момировић је напоменуо да су тренутно најповољније околности за развој инфраструктуре у обе државе и њих треба што боље искористити како би се омогућио слободан проток људи и робе на територији целе Југоисточне Европе, што је основа регионалне политике и идеје мини Шенгена.

Бојанић је истакао да црногорска страна за циљ има да се што пре наставе планиране активности на изградњи ауто-пута између Црне Горе и Србије и с тим у вези изнео да је данас договорено да се већ у мају ове године потпише споразум о формирању заједничких тимова који ће радити на дефинисању тачака будућег ауто-пута код границе Бољаре.

,,По питању железничке инфраструктуре имаћемо заједничке радове и пројекте, а у наредних пар месеци ћемо у Бијелом Пољу имати и заједнички гранични прелаз, укидају се дупле границе, што ће смањити све царинске административне процедуре“, рекао је Бојанић.

Оставите Коментар