Амбасадор Украјине у Минску Игор Кизим позван је у суботу увече у Министарство спољних послова Белорусије, где му је уручена нота са изјавом о плановима Кијева да изврши удар на белоруску територију, саопштило је украјинско Министарство спољних послова.

„Белоруско министарство спољних послова позвало је 8. октобра увече амбасадора Украјине у Минску Игора Кизима, коме је уручена дипломатска нота. У ноти белоруска страна тврди да Украјина наводно планира удар на територију Белорусије“, наводи се у поруци на сајту Министарства спољних послова.

У Кијеву су дали изјаву да ова информација није тачна, назвавши је инсинуацијом, а представљање ноте је „руска провокација“. четириПредседник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је почетком октобра да Украјина организује провокације на граници са Белорусијом и да је на њу послала групу до 15.000 војника.

Он је нагласио да белоруска војска не учествује у специјалној операцији у Украјини, задатак Минска је да спречи нападе на своју територију, посебно из Пољске, Литваније и Летоније.

Белоруски министар спољних послова Владимир Макеј рекао је крајем септембра да Минск неће да удари на Украјину и да је заинтересован да се сукоб оконча што је пре могуће.

Оставите Коментар