Због изјава локалних званичника Харкова да је комплетна инфраструктура уништена, бомбардовања руских Ваздушно-космичких снага и гласина да ће руске снаге ускоро извршити офанзиву у том правцу, почео је егзодус становништва из града, јавља руски новинар Јуриј Подољака.

– Становници Харкова масовно напуштају град, настале су гужве на контролним пунктовима на излазима из града, рекао је у емисији Соловјов уживо руски пуковник – Виталиј Кисељев.
Како наводе руски Телеграм канали, становници Харкова сведоче да је у граду све мање хран и да залихе се смањују.

Како они наводе, то се можда намерно ради, како би што више људи отишло пре већих борбених дејстава.
– Перспектива да постану живи штит за Оружане снаге Украјине, уплашила је десетине хиљада становника Харкова који су данас почели да напуштају град – закључују руски ратни дописници на Телеграму.

Подсетимо, у самом граду је веома активно и руско „подземље“ које активно саботира акције Оружаних снага Украјине и одаје локације осетљивих мета широм града.

Харков је удаљен свега 30-ак км од руске границе, али Руси нису успели да га заузму за две године рата, па се сада рачуна да би на пролеће могли да покушају нову офанзиву и заузму град и зато им је потребно нова мобилизација. 

С друге стране, и Украјина спрема нову масовну мобилизацију, па се очекује да ће и Украјинци и Руси ускоро, крајем априла или почетком маја ове године, кренути у нове пролећне офанзивне операције.

Извор: Информер.рс

Оставите Коментар