Прави „пакао“ за украјинску војску.

Украјински војници су након почетка контраофанзиве шокирани колико је моћна одбрана руске војске, пише амерички лист „Вол стрит џурнал“ позивајући се на украјинске војнике који се налазе на бојном пољу.

„Када је овог месеца почела копнена офанзива, Украјинци су били на неки начин шокирани размерама руске одбране“, рекао је украјински војник Георгиј Волков, командант јединице која се бави извиђањем помоћу дронова.

Како се наводи, Русија је припремила најмање три одбрамбене линије дуж фронта – реч је рововима који су ојачани бетоном.

Поред тога, руске снаге су припремиле склоништа за тенкове и другу технику, а путеве су посули шљунком како се тешка борбена возила не би заглавила у блату за време кише.

„То су једноставне ствари, али када се узме све заједно добије се велики одбрамбени систем“, рекао је Волков.

Украјински војници су такође казали за лист да се њихове снаге током офанзиве нису ни приближиле руским утврђењима.

„Војска још није стигла до одбране коју су подигли Руси, а која укључује противтенковске ровове и друге баријере у дубини од око 16 километара иза линије фронта“, наводи се у чланку. Међутим, није прецизирано о ком делу фронта се ради, али се у тексту спомиње Запорошка области и подручје села Ровнопољ у ДНР.

Како се наводи, украјинска контраофанзива „не напредује брзо“ јер команда Оружаних снага Украјине наводно покушава да „сачува снагу и припреми терен“ за активнија дејства у будућности.

Наиме, након што су наишли на „жесток отпор“ руске војске након почетка контраофанзиве, Оружане снаге Украјине престале су да шаљу у борбе „велике пешадијске јединице и западне тенкове“. Наводи се да је сада Украјина прешла на употребу „западног оружја дугог домета како би нарушила руте снабдевања“ руске војске, те да користи „јефтиније наоружање како би поткопала прву линију руске одбране“.

Поред тога, један од украјинских војника признао је да је прошле недеље његова јединица изгубила борбено возило пешадије „пума“ немачке производње након што су руски системи за електронско ратовање нарушили рад украјинских система за везу.

Украјинска контраофанзива на јужно-доњецком, запорошком и артјомовском правцу почела је 4. јуна.

Како је рекао руски председник Владимир Путин, Кијев је од почетка такозване контраофанзиве изгубио 259 тенкова и 780 оклопних возила, а само на ореховском правцу у последњој седмици изгубио је 41 тенк и 102 оклопна возила. Путин је раније рекао да украјинске трупе током офанзиве трпе велике губитке и да немају успеха ни у једном правцу.

ПОГИНУЛО 700 ВОЈНИКА

У протеклих 10 дана у борбама код Kремене погинуло је преко 700 украјинских војника, а на десетине је заробљено након неуспешних покушаја да изведу напад, рекао је за Спутњик извор у безбедносним структурама Русије.

„Најжешће борбе се воде у подручју села Торско и Серебрјанске шуме“, рекао је он, додајући да тренутно јединице Централног војног округа настављају да одбијају нападе противника у краснолиманском правцу.

Оставите Коментар