ИАКО је до почетка пописа становништва у Црној Гори остало више од месец дана, већ су почеле трзавице око његовог спровођења.

Албанци су први пожурили и затражили његово одлагање! Попис становништва ове године биће организован од 1. до 15. новембра. Председнику општине Тузи Нику Ђељошају засметао је лого пописа становништва који је, како каже, направљен по угледу на Његошеву капелу, за коју се, оцењује, неко залаже да је негде некад направи.

– То ме се апсолутно не тиче, али попис је за све грађане Црне Горе и онда шта очекивати од таквих глава. Али сигурно и јасно да тамо где будем одлучивао, такве радње и замисли нећу дозволити, а са незналцима је некад и најлакше изаћи на крај – поручио је Ђељошај, тражећи од владе да хитно реагује и да попис који је најављен од 1. до 15. новембра одложи за 30 дана и смени Управу за статистику, јер материјал за јавни позив није достављен на албанском језику.

И председник Демократског савеза Албанаца Иван Иванај позвао је МОНСТАТ да поштујући Устав Црне Горе редизајнира лого пописа којим се, како каже, дискриминишу Албанци, јер нема натписа на албанском језику, којим по попису из 2011. говори 32.671 грађанин Црне Горе.

Предстојећим пописом становништва и захтевом Ђељошаја бавио се лидер Нове српске демократије Андрија Мандић.

Дамјановић
У МЕЂУВРЕМЕНУ је реаговао министар финансија Александар Дамјановић, који је саопштио да неће бити потребе за одлагањем пописа, и да ће све што је наведено у иницијативи Ђељошаја бити уписано у документу.

Пошто је одржавање пописа заказано за почетак новембра и готово све припремљено за његову организацију, сваки покушај одлагања би произвео несагледиве последице – упозорио је Мандић.

Он је подсетио да се организовање пописа већ два пута одлагало за претходне две владе Црне Горе.

– Крајње је време да се та законска обавеза заврши. У времену од велике победе некадашње опозиције на изборима 2020. године па до данас, паралелно се воде два процеса којима се урушава Црна Гора. Први, да се легитимним политичким представницима српског народа, победницима избора, не дозвољава улазак у владу, а други је да се одлаже унедоглед организовање класичног пописа. Аргуметнација за та оба процеса је гола сила и брутално непоштовање Устава – саопштио је Андрија Мандић.

Срба све више

ПОЛИТИЧКИ аналитичар Спасоје Томић оцењује да ће Срба у Црној Гори на предстојећем попису бити 35 одсто, док ће српски језик бити натполовичан.

– То ће значити да се могу тражити хитне измене Устава и увођење српског језика као службеног – каже Томић.

И потпредседик Социјалистичке народне партије Драгослав Шћекић поручио је Ђељошају да његов захтев за одлагање пописа може изазвати непотребне тензије у држави.

Оставите Коментар