Једноставна питања би требало да подразумевају и једноставне одговоре, заправо – једноставне, лако проверљиве и, што је најважније – истините одговоре.

Примера ради, на питање – да ли ти, Драгане Ђиласу, имаш на 53 тајна рачуна, у 17 земаља, скоро па округло 68 милиона долара – одговор би морао да буде – да. Једно кратко, једноставно, доказиво и истинито – да.

Kао што би, такође, на једноставно питање – а одакле ти, Драгане Ђиласу, тих 68 милиона долара и зашто се налазе на тајним рачунима и тако „расути“, у толико земаља, одговор морао да гласи – то није све, то је само део новца опљачканог од грађана Србије, у време док сам био истакнути функционер бившег режима, а на тајне рачуне сам га дифузно депоновао у нади да се то неће сазнати. Једноставан, доказив и истинит одговор.

Уместо тога, уместо једноставних и истинитих одговора на једноставна питања, јавност (додуше, малобројна и све малобројнија, узимајући у обзир константни пад гледаности те телевизије чије је основно програмско начело – Мрзимо Вучића) у Србији је била у прилици да у једној од емисија на тој телевизији (финансираној, да подсетим, управо новцем опљачканим од грађана Србије), од Драгана Ђиласа слуша његову добро познату и вешто глумљену жалопојку о томе како је он жртва некаквог политичког прогона, а не истраге надлежних државних органа у вези са његовим „пословним успесима“ – који имају по свом карактеру обележја неколико озбиљних кривичних дела.

Замењујући тезе и спајајући неспојиво, Драган Ђилас је, по ко зна који пут, покушао да свом (из)лагању да привид објективности и истинитости, упорно избегавајући да на једноставно питање једноставно и одговори. Мада, разумљиво је и зашто он то не може тако да учини, јер – како једноставно, логично, сваком разумљиво и схватљиво, објаснити порекло толиког новца, како оправдати тајновитост поступка отварања толиког броја рачуна у различитим банкама и у различитим земљама, а притом уједно и не признати да је то новац опљачкан од грађана Србије.

Уместо истине, Драган Ђилас је поново понудио лажи и увреде, будаласте и измишљене тврдње о наводној политичкој прогоњености због свог опозиционог деловања (као да за тим, с обзиром на подршку међу грађанима Србије, која је на нивоу статистичке грешке, уопште има потребе), али и претње свима који у његове фантазмагорије не верују, као и онима који су се одважили да његове сумњиве послове и упитно стечену имовину подвргну контроли и дају на увид јавности – претећи да ће, када се он поново врати на власт, сви они завршити у затвору.

Уместо једноставно – (за)компликовано, уместо истинито – лажно, уместо аргументима – претњама и измишљотинама, одговарао је Ђилас, на телевизији коју финансира новцем опљачканим од грађана Србије, у емисији чија је једина сврха и идеја водиља да се у њој напада председник Александар Вучић, са надом да ће некога успети да убеди у то да је те силне милионе, скривене на тајним рачунима, легално, „својом пословном генијалношћу и способношћу“ стекао.

Јер – он, поред свих баљезгарија и лажи које је изговорио, није рекао да те милионе нема, да не постоје, да нису „његови“ (иако је до њих дошао под крајње сумњивим околностима) – већ да нису тамо где су надлежни државни органи утврдили да јесу, као што није рекао ни где су остали милиони, они који недостају, а за које ће се тек утврдити да постоје, на неким тајним рачунима, у ко зна којим још земљама света.

Није први пут да се тајкун овдашњи и политичар у покушају, Драган Ђилас, служи таквим марифетлуцима и у вербалном игроказу покушава да избегне једноставне одговоре на једноставна питања. Покушао је то и ономад, када је у жижу јавности био доспео некакав физички обрачун, који је по својој појавности имао карактеристике породичног насиља, или не баш у свему јасне и легалне ствари за време његовог председниковања Kошаркашким савезом Србије, а о цени градње моста преко Аде да и не говорим, будући да сам уверен да ће надлежни државни органи о том случају тек имати шта да кажу, односно – на једноставна питања пружити грађанима Србије једноставне, доказиве и истините одговоре.

Зоран Ђорђевић

члан Председништва Српске напредне странке

Оставите Коментар