ПРОШЛО је 80 година од страдања више од 2.300 Срба које су 1942. године усташе свирепо побиле у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац.

Припадници фашистичке НДХ су 7. фебруара 1942. године, у само једном дану, на свиреп начин без испаљеног метка убиле су невине српске цивиле у селима Дракулић, Мотике и Шарговац те у руднику Раковац, међу којима више од 550 дјеце.

У Цркви Светог великомученика Георгија јутрос је служена литургија у оквиру обиљежавања годишњице покоља више од 2.300 Срба, које су убиле усташе у овом и околним селима.
Литургији су присуствовали потомци жртава усташког покоља, посланици у Народној скупштини Републике Српске и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, представници удружења проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, те становници Дракулића и околних села.

Након литургије служен је помен за убијене Србе код Спомен Костурнице у Дракулићу. Помену је присуствовао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Подсјетимо, усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, а међу убијенима било је и 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића“, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

Сјећати се морамо сваки дан јер народ који се не сјећа своје прошлости, има упитну будућност, поручио је историчар Зоран Пејашиновић.

Помену је присуствовао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Оставите Коментар