Руска новинска агенција „Sputnik International“ објавила је извештај под насловом „Нова победа за руско оружје: Зашто је Египат изабрао 500 руских тенкова Т-90МС?“, истичући да су ти тенкови без премца.

Руска агенција навела је да је Египат потписао уговор са Русијом о испоруци 400-500 тенкова Т-90МС египатској војсци и да ће то омогућити Египту да добије лиценцу и технологију за производњу тенкова у Египту.

Извештај је потврдио да ће овај договор значајно повећати војну снагу Египта у региону, чинећи га највећим оператором тенкова Т-90МС на Блиском Истоку.

Агенција је напоменула да су информације о овом уговору доступне од 2017. године, пошто су Москва и Каиро потписали сет споразума о испоруци оружја и војне опреме у вредности од око 3,5 милијарди долара, а потом је уследио низ великих уговора о наоружању, а Египат је дуго био главни увозник руског оружја.

Спутњик је приметио да би поседовање 500 тенкова Т-90 могло проузроковати технолошку револуцију тенковских снага Египта, а информације о уговору већ су појачале забринутост код израелског Министарства одбране.

Руска агенција навела је да је израда тенкова Т-90МС у Египту исплатива, јер је цена руских тенкова на глобалном тржишту два до три пута мања од западних.

На пример, уговор о лиценци са Индијом за производњу 1.000 тенкова Т-90С процењен је на 2,5 милијарди долара, што значи да сваки тенк кошта само 2,5 милиона долара, док просечна цена америчког тенка износи 12 милиона долара.

Т-90 „Владимир“ главни је руски борбени тенк. Добио је име по свом дизајнеру Владимиру Ивановичу Поткину.

У периоду од 2001. до 2010. године, овај је тенк постао најпродаванији на свету, јер је откупна цена за „Т-90“ према уговорима о испоруци за руске оружане снаге достигла 70 милиона рубаља, а после само једне године цена је скочила на 118 милиона рубаља, што је око 4 милиона долара.

Тенк „Т-90“ ушао је у службу код руских оружаних снага крајем 1992., наслеђујући совјетски тенк „Т-72“, када је дизајниран „Владимир“ 1989. године под вођством совјетског инжењера Владимира Ивановича Путкина.

Тенк је тежак 46,5 тона, опремљен је топом од 125 мм, а 12-цилиндрични дизел мотор снаге 1000 кс.

Међу најзначајнијим оружјима тенка, су 125 мм митраљез способан за даљинско испаљивање суперексплозивних и шупљих пројектила, као и вођене ракете типа „Рефлекс“ и „Кобра“ против тенкова, оклопа свих врста и хеликоптера.

Што се тиче система за управљање ватром у тенку, он превазилази своје спецификације у односу на све стране тенкове, где се пре лансирања израчунавају брзина тенка или циља, температура ваздуха, брзина ветра, ваздушни притисак, угао нагиба топа и други додатни фактори, што омогућава уништавање било које мете једним пуцњем.

Интересантно је да су руски медији потврдили да Египат жели да преузме лиценцу за обећавајуће руске тенкове „Армата“, након што је Русија објавила спремност да га извози.

Међутим, РТ није могла да добије званичне информације од руске или египатске стране о потписивању наведеног споразума.

Оставите Коментар