Велика опомена за јерменски народ и још једна тешка страница у историји древног народа

Сукоб у Нагорно- Kарабаху трајао је од 27. септембра до 10. новембра. Трајао је више од месец дана, а за то време јерменске Снаге одбране Арцаха (АДА) претрпеле су страховит пораз.

Јерменски народ је остао без половине територије Нагорно -Kарабаха, а заједно са војском је принуђен да се повуче из области око Kарабаха и преда их без борбе снагама Азербејџана како би се избегао наставак крвавог сукоба и губитак Степанакерта.

Јермени су већ изгубили свој историјски град Шушу/Шуши ког су заузеле азербејџанске снаге, а који се налази на свега 5-10 км од Степанакерта. Јермени су у два наврата покушали да га поврате,али им то није пошло за руком.

Азери су користили много супериорније наоружање од Јермена, што је омогућило блицкриг рат и дало им ветар у леђа да брзо заузму гранични појас са Ираном.

После договора о прекиду сукоба 10. новембра, јерменске снаге су заробљене и рањене азербејџанске војнике предали снагама Азербејџана, док је с друге стране било веома мало таквих примера. Штавише, према јерменским заробљеницима и рањеницима је поступано крајње нечовечно.

Велики број њих је мучен и брутално убијен, а тела бачена поред путева и по шумама. То најбоље показује узнемирујући снимак забележен поред аутопута М-12 који повезује градове Лачин и Шуши. Сви су побијени последњег дана рата (ако је уопште последњи дан сукоба у Kарабаху).

На десетине јерменских војника бачено је у јарак поред регионалног пута.

Упозоравамо да је видео запис узнемирујућ! Снимак побијених јерменских војника можете погледати ОВДЕ.

Оставите Коментар