На данашњи дан пре 103 године, Београд је ослобођен од аустроугарске окупације у Првом светском рату.

Тог 1. новембра 1918, после незадрживог налета Дунавске, Моравске и Дринске дивизије, већ ујутру на улицама Београда појавиле су се прве комите, а око 10.30 у град је продро коњички ескадрон Дунавске дивизије и избио на Калемегдан.

Већ око 13 сати последњи окупаторски војници напустили су Београд, рушећи за собом мостове.

Око 15 сати Моравска и Дунавска дивизија су се нашле на линији Велики Врачар – Бањица – Топчидерско и Баново брдо. Главнина Дунавске дивизије и француска тешка артиљерија, на Торлак су стигле 1. новембра, око 17 часова.

По заузимању престонице, српске трупе не стају, већ 2. новембра настављају борбе и ослобађају Банат, Срем, Бачку, Славонију… Трећег новембра ослобођена је читава Србија, уз страховите губитке.

Завршетак Великог рата, Београд је дочекао као један од најразоренијих градова Европе. За храбро држање у рату, српска престоница је 1920. одликована француским „Крстом витеза Легије части“.

Велику победу у Првом светском рату Србија је скупо платила – изгубила је између 1,1 и 1,3 милиона становника, што је чинило готово трећину укупног становништва и чак око 60 одсто мушке популације.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар