Руски председник Владимир Путин отпутоваће у јануару у Санкт Петербург и Лењинградску област , где ће учествовати на манифестацијама посвећеним 80. годишњици пробијања блокаде руског града током Великог отаџбинског рата.

18. јануара 1943. јединице Лењинградског фронта спојиле су се са јединицама Волховског фронта.

Истог дана, Црвена армија је потпуно вратила Шлиселбург и целу јужну обалу Ладошког језера под своју контролу.
У част овог догађаја, 18. јануара 2023. године биће упаљене бакље на стубовима Рострала, положено цвеће на Споменик херојским браниоцима Лењинграда и пуцање из топа са Наришкинског бастиона г. Петропавловска тврђава.

Комеморативни догађаји биће одржани и у музеју-резервату Пробојна опсада Лењинграда и у Државном меморијалном музеју одбране и опсаде.

– Он (Путин), као Лењинграђанин, као и сви ми, свето поштује ове датуме, а за нас је дан прекида блокаде Лењинграда дан који је наш град добио друго рођење – рекао је посланик Државне думе Виталиј Милонов .

Путин је прошлог новембра позвао владу да одговорно приступи организовању комеморативних догађаја посвећених 80. годишњици разбијања блокаде и потпуног ослобођења Лењинграда.

Шеф државе је подсетио да се 2023. године навршава 80 година од разбијања блокаде око неосвојеног града, а 2024. године навршава се 80 година од његовог потпуног ослобођења од блокаде.

Председник Русије је истакао да места на којима се сахрањују посмртни остаци жртава нацистичке Немачке „треба да буду обележена и негована на исти начин као и војне сахране“ – пренела је Газета.

Оставите Коментар