Српска напредна странка очекује да 3.априла освоји апсолутну већину на парламентарним, београдским и свим локалним изборима, као и победу Александра Вучића у првом кругу председничких избора, каже заменик шефа изборног штаба СНС Горан Весић.

Истиче и да СНС има јасан и конкретан политички програм заснован на резултатима и гаранцијама за мир, стабилност и континуитет, за разлику од опозиције која, како каже, не нуди политички програм нити идеје, осим што се припрема за “дан после избора”, јер му се чини да су свесни да ће на изборима изгубити, па се спремају за протесте, који би могли да угрозе стабилност земље.

Весић сматра да победа на предстојећим изборима неће бити лак задатак.

“Наш циљ је победа у првом кругу председничких избора, као и победа на парламентарним и свим локалним изборима и покушаћемо да то остваримо”, каже Весић у интервјуу за Тањуг.

На констатацију да опозиција полаже највише наде у Београд и да верује да би ту могла да “начне власт”, Весић каже да опозиција у Србији “живи у прошлости” сматрајући да треба да понови рецепт из 90-их, а не разумевајући, како каже, да су се времена променила, што је, како оцењује, највећи проблем опозиције.

„Свако има право да се нада и да тражи шансу тамо где жели, али те приче сам слушао и 2014. и 2018.године пре избора у Београду. Исти наратив, исте поруке, па је СНС добила апсолутну већину“, истиче Весић.

Наводи да у кампањи није чуо ниједан конкретан политички програм опозиције нити одговор на кампању СНС ““Дела говоре““, али ни на једно конкретно политичко питање, као што је рат између Русије и Украјине, питање Kосова и Метохије.

Утисак Весића је да се опозиција не припрема за дан избора, него за дан после избора као да су, каже, свесни да ће на изборима изгубити и суштиниски се припремају за протесте, што је, сматра, неодговорно и опасно, јер нарушава мир и стабилност у земљи.

„Да је то тако говори чињеница да је на прошлим председничким изборима Вучић освојио скоро 40 одсто више гласова од противкандидата Саше Јанковића, а одмах после тога су избили протести. Није било у питању 4 или 0,4 одсто разлике у гласовима. Kада је, рецимо, Вучић изгубио од Ненада Богдановића, са само неколико хиљада, одмах је признао резултате и није позивао своје присталице на протесте”, каже Весић.

На питање да ли очекује да ће опозиција признати резултате избора будући да су након међустаначког дијалога изборни услови унапређени, Весић напомиње да је СНС наследила изборне законе претходне власти и да их је мењала са циљем веће демократичности и како би шсто више грађана имало своје представнике у скупштини због чега је, између осталог, изборни цензус спуштен са пет на три одсто иако је то најмање одговарало СНС.

“Прихватили смо све предлоге опозиције и они су опет незадовољни. Суштински проблем је што већина у опозицији не води кампању и нема политички програм већ очекују да их неко декретом постави и доведе на власт. Не би ме зачудило да после избора дође до протеста, мислим да је то план дела опозиције, пре свега Ðиласов план и он то отворено говори. Њих избори не интересују, шта год да се деси, они имају план за дан после избора““, уверен је Весић.

Сматра да је то опасно имајући у виду нестабилну политичку и економску ситуацију у Европи коју је изазвао руско-украјински рат и наглашава да су стабилност и мир најважније што једна земља треба да сачува.

„Мој апел (Драгану) Ðиласу и осталима је да не планирају протесте, није у реду да због изборног пораза дестабилизују своју земљу, то није поштено”, сматра Весић.

На питање кога види као најозбиљнијег конкурента СНС међу кандидатима за градоначелника Београда и које су њихове предности, а које слабости, Весић одговара да не може да оцењује друге кандидате и да би свако од њих требало да изађе са својим програмом, али да није приметио да било ко има програм.

Истиче да је СНС у престоници изашла са програмом “Београд 2030”, у чијем је креирању, каже, учествовало око 150 институција, организација и појединаца, а у којем власт обећава грађанима шта може да спроведе до 2030.године.

У програму су, каже, јасна и конкретна обећања од изградње седам мостова, два тунела, 150 километара бициклистичких стаза, 100 нових паркова, 42 километра метроа са 44 станице, 237 километара БГ воза, завршетка обилазнице око Београда до тога да ће плата бити 200.000 динара.

На питање о односу са кандидатом СНС за градоначелника Александром Шапићем и спекулацијама у јавности да је му место заменика шефа изборног штаба “утешна награда”, јер није кандидат, Весић наглашава да ни са ким није у сукобу и да са свима службено сарађује, а да му је велика част то што води кампању СНС заједно са Александром Вучићем.

„Са некима боље, са некима слабије, како ко ради и како је ко заслужио“, каже Весић и казе да му је част и обавеза да води кампању, и то нема везе са тим да ли ће бити на некој позицији или не.

„Моја лична победа је да моја странка победи на овим изборима и даћу све да ту победу славимо 3.априла““, поручује Весић.

На питање о личним очекивањима, да ли ће остати у градској власти или можда прећи у владу, Весић каже да то не зависи од њега, већ од изборних резултата и одлуке странке.

„Kада се заврше избори, уколико будемо имали већину, на страначким органима одлучиваћемо које ћемо људе делегирати на коју функцију. Разумем да има политичара који ово доживљавају као “утеху“, јер мисле да унапред добију функцију, али за функцију се бори, функција се не добија”, истиче Весић.

На питање да ли ће криза изазвана руско-украјинским сукобом утицати на изборе, Весић каже да је јасно да ће утицати на изборну кампању и истиче да Србија, у време глобалне нестабилности, треба да сачува мир и стабилност због чега је, наводи, важно да има снажно вођство и председника који може да доноси одлуке.

Весић каже да СНС жели да покаже каква је Србија била 2012. године, а каква је данас, наводећи пре свега разлику у просечним платама, изградњу ауто-путева, обилазнице око Београда, прве брзе пруге…

Додаје да је други стуб кампање, који, каже, грађани тек сада примећују због кризе у Украјини, то да СНС нуди стабилност, мир и континуитет.

„То значи да избор Александра Вучића за председника Србије и гласање за СНС зна чи да ће у земљи бити мир и да ће Србија наставити да се стабилно развија”, наглашава Весић.

На констатацију да често трпи критике политичких опонената, од лоших потеза у Београду до превише присуства у медијима, посебно на друштвеним мрежама, Весић одговара да му то замерају они који не раде и који немају шта да промовишу на друштвеним мрежама, а да се он труди да свој посао ради најбоље што може.

Оставите Коментар