Много више од десет држава је спремно да преиспита своје одлуке о Kосову и Метохији, рекао је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

„За нама је година у којој је Србија, као мала али поносна земља, решена да љубоморно чува своју политичку самосталност и војну неутралност, била принуђена да се за своје интересе бори у једном сложеном и проблемима бременитом политичком окружењу“, истакао је Селаковић за Новости.

Подсетимо, Вашингтонским споразумом потписаним у септембру 2020. године се тзв. Kосово обавезало да на 12 месеци обустави своја настојања да се придружи међународним организацијама, а Србија да обустави своју кампању међу државама о повлачењу њиховог признања независности.

Председник Србије Александар Вучић поручио је раније да уколико било ко донесе одлуку о признању Kосова као независног, истог тренутка Србија ће кренути у кампању повлачења признања.

Kако су медији писали раније, десетак држава је спремно да повуче своје одлуке о признању Kосова уколико Приштина крене у процес поновног признавања.

Реч је о врло чврстим гаранцијама које су ове земље дале Београду. Иако се званично не говори о којим државама је реч, пре свега због притиска којем би биле изложене због ове одлуке од САД, претпоставља се да је реч о земљама из Африке и Азије.

Сигурно је да се Приштини овај сценарио неће свидети, али је готово извесно и да ће нових повлачења признања за који месец сигурно бити.

Оставите Коментар