Антиисламски десни популиста Герт Вилдерс однео је драматичну победу на општим изборима у Холандији, показују најновији резултати са скоро свим пребројаним гласовима.

После 25 година у парламенту, његова Слободарска партија (ПВВ) требало би да освоји 37 места, знатно више од њеног главног ривала, левичарског савеза, пише хрватски портал Индеx.

Његова победа уздрмала је холандску политику, али и Европу.

Али да би испунио обећање да ће бити премијер свих, мораће да убеди друге странке да му се придруже у коалицији.

Његов циљ је 76 од 150 места у парламенту. Након 25 година у холандској политици без обављања функције, очекује се да ће Вилдерс водити преговоре за коалициону владу и има добре шансе да постане премијер.

Вилдерс: „Враћамо Холандију Холанђанима, цунами азила и миграција ће бити обуздани“
„Мораћемо да пронађемо начине да оправдамо наде наших бирача, да вратимо Холанђане на прво место“, рекао је Вилдерс у свом првом говору, додајући да ће „Холандија бити враћена Холанђанима, цунами азил и миграције ће бити обуздани“.

Вилдерс је осуђен за дискриминацију Мароканаца након што је певао на предизборном скупу 2014. године, када је питао публику да ли желе више или мање Мароканаца.

Након што су навијачи скандирали „Мање!“ одговорио је – „Ми ћемо се побринути за то“.

Године 2021, када је Врховни суд потврдио пресуду, Вилдерс је рекао да је жртва „лова на вештице“ и корумпираног правног система.

Након оштрих коментара против ЕУ у прошлости, он је ублажио тон током предизборне кампање док је покушавао да своју странку уведе у владу.

Али он се држи свог строгог антиимиграционог приступа, става да је Холандија на првом месту, што је његовом ПВВ-у дало највећу подршку у његовом 17-годишњем постојању.

„Сада је то довољно. Холандија то више не може да издржи. Сада морамо прво да мислимо на свој народ. Границе су затворене. Нема тражилаца азила“, рекао је Вилдерс у телевизијској дебати уочи избора.

Вилдерсови запаљиви ставови о исламу довели су до претњи смрћу и он је годинама живео под јаком полицијском заштитом.

Он је пророка Мухамеда назвао педофилом, пише Индеx, ислам „фашистичком идеологијом“ и „заосталом религијом“, а жели да забрани џамије и муслиманску свету књигу Kуран у Холандији.

Његови коментари су понекад изазвали насилне протесте у земљама са великом муслиманском популацијом, укључујући Пакистан, Индонезију и Египат. У Пакистану је верски вођа издао фетву против њега.

Воли Орбана
Самопроглашени поштовалац националистичког мађарског премијера Виктора Орбана, Вилдерс је жестоко против ЕУ, позивајући Холандију да поново преузме контролу над својим границама, значајно смањи своје уплате Унији и блокира улазак нових чланица.

Вилдерс је такође више пута говорио да Холандија треба да престане да испоручује оружје Украјини, јер је тој земљи потребно оружје да би се одбранила. Међутим, ниједна од партија са којима би потенцијално могао да формира владу не дели ове идеје.

О његовом приватном животу се мало зна
Вилдерс је један од најпрепознатљивијих холандских политичара захваљујући фарбаној плавој коси, али се о његовом приватном животу мало зна, осим да је ожењен Мађарицом и има две мачке – које имају свој Инстаграм и X налог.

У једном дечјем ТВ програму прошле недеље, Вилдерс је рекао да воли да игра „Марио Kарт“ на свом ПлаиСтатион-у и чита стрипове о паткама.

Оставите Коментар