Александар Апостоловски, новинар, председник лобиста Србије, Ненад Вуковић и Владимир Kокановић, председник Савеза Срба Словеније истакли су да је западни Балкан стратешки веома важан за Европску унију и да је то главни циљ његовог убрзаног интегрисања.

  • Већ 30 година се прича о укључивању западног Балкана у ЕУ. Најбоље је анализирати односе Срба и Хрвата, где су односи Београда и Загреба никад гори, а у исто време имате да су односи Срба и Хрвата у Босни никад бољи – истакао је Апостоловски.

Самит је био дебатног карактера, који има за циљ да се лидери зближе.

  • Веома важно за наше интересе је давање статуса кандидата Босни и Херцеговини – каже Апостоловски.

Врло је важно истаћи да се пре свега дебатовало о томе шта Европа може да пружи земљама западног Балкана, истакао је Владимир Kокановић, председник Савеза Срба Словеније.

  • Политика мира и стабилност коју пропагира Србија осећа се у целом региону. Сви се слажемо да је председник Србије Александар Вучић једна од најдоминанатнијих фигура у региону. Порука коју смо добијали из Хрватске биле су испод сваког нивоа, али однос Србије и Словеније су никада бољи упркос свему – истиче Kокановић.

Ненад Вуковић, председник Друштва лобиста навео је да је атмосфера на разговору била много боља него иначе.

  • На глобалном нивоу намере су добре, али ЕУ на одређени начин жели да се профилише као геополитички фактор. Ми и не знамо шта нуде они. Мислим да се полако приближавамо настојању да сва три народа имају аутентичног представника – каже Вуковић.

Наважније да лидери региона покажу мудрост и истрајност јер се налазимо у најгаднијем времену од Другог светског рата навео је Апостоловски.

  • Важно је да сви Срби где год да се налазе схвате да је ово једно од најгорих времена у новијој српској историји за наше Србе и на KиМ и у читавом региону. Ово је криза која потреса све и безбедносно је веома опасна и врло озбиљно морамо поступати у решавању ове ситуације. Није време за политилчарење, већ за мудре одлуке и једниство – каже Kокановић.

Оставите Коментар