Људи знају како он изгледа на основу фотографија које се приказују у домаћим и страним медијима. На тим сликама је један млађани момак, густе косе и јаких бркова. Мали број људи зна како је изгледао када је већ загазио у осму деценију

На помен његовог имена, цео свет се тргне. Да је Никола Тесла данас жив, био би јако поносан на то колико људи зна о њему и његовим достигнућима. Међутим, за живота, овај научник и иноватор се јако мучио. Поготово пред крај свог живота. Умро је у 87. години у Америци, сиромашан и заборављен.

Људи знају како он изгледа на основу фотографија које се приказују у домаћим и страним медијима. На тим сликама је један млађани момак, густе косе и јаких бркова. Мали број људи зна како је изгледао када је већ загазио у осму деценију.

Никола Тесла је преминуо 1943. године од срчаног удара, односно срчане тромбозе. Без обзира на то што је продавао патенте у области неизменичних струја, преминуо је у дуговима. Тадашњи градоначелник Њујорка, Лагвардија, рекао је: “Никола Тесла је умро. Сиромашан. А био је један од најкориснијих људи који су икада живели. Оно што је створио је велико, а како време пролази, биће још веће”.

Непосредно пред његову смрт настала је ова фотографија:

Nikola-Tesla-poslednja-slika-Nikole-Tesle-2

Након његове смрти, појавиле су се тврдње и контроверзе које нису имале никакве логике. Многи су тврдили да је он грађанин Сједињених Америчких Држава, због држављанства које је добио док је боравио тамо. Међутим, сви знамо да је Тесла био Србин, рођен у Смиљану.

Да није било овог човека, данас ниједна ствар на свету коју користимо свакодневно не би радила. Неки од његових проналазака су полифазни систем, обртно магнетно поље, асихрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор.

Advertisements