Заједница ветерана Србије, заједно са својим борцима, ратним војним инвалидима и породицама палих бораца, најоштрије осуђује измештање споменика палим борцима ратова 1912-1918. године у Приштини од стране француског и немачког амбасадора у Приштини.
Сматрамо да је овај чин не само непоштовање према српској историји и жртвама, већ и скрнављење сећања на храбре људе који су дали своје животе за слободу, за хероје који су на том месту оставили своје кости бранећи Kосово и Метохију.
Kао најмлађи председник савеза борачко-инвалидских организација у историји наше земље, Заједнице ветерана Србије, ЗАВЕТ-а Србије, желим да кажем да сам, рођењем у Приштини, добио ЗАВЕТ да чувам сећање на ослободиоце и осветнике Kосмета и чуваре Kосовског Завета који нам је у аманет оставио кнез Лазар, па тако лично осуђујем овај чин обесмишљавања српских хероја одбране и интегритета српске земље.

Позивамо надлежне институције да хитно реагују и врате споменик на своје првобитно место, чиме ће сачувати достојанство и интегритет сећања на наше пале хероје. Ова ситуација треба бити сагледана као опомена да се српска историја не сме злоупотребљавати у било које сврхе.
Очекујемо од амбасадора да покажу поштовање према патњи и храбрости оних који су се жртвовали за вредности које данас сви заједно чувамо и негујемо. Не смемо дозволити да се сећање на наше јунаке баца у сенку туђих интереса.
Тражимо одговорност за овај чин и апелујемо на међународну заједницу да подржи наш захтев за враћањем споменика на његово оригинално место, чиме ће се поштовати сећање на жртве балканских ратова и Првог светског рата. Нико нема право да срами и заборави храброст оних који су се борили за нашу слободу и независност.
Такође, Заједница ветерана Србије апсолутно подржава званичне представнике Републике Србије који су осудили измештање споменика палим борцима у Приштини. Они су истакли да је овај чин неприхватљив и представља покушај фалсификовања историје. Водимо се истим ставовима које је Влада Републике Србије изнела за јавност, захтевајући хитно враћање споменика на своје првобитно место, а у супротном ће бити предузети сви неопходни кораци како би се очувало сећање на жртве балканских ратова и Првог светског рата.
Уједно, истичемо потребу за међународном подршком у осуди овог чина и очувању културног наслеђа.

  • Између осталог, истакнуто је у саопштењу Заједнице ветерана Србије

Оставите Коментар