Западу смета војна неутралност Србије, а јачање наше војске је аргумент Западу да цео регион држи у напетости, наоружава Приштину и подиже хрватски војску, јер тако може да контролише Балкан. НАТО ће све урадити да Србију стави под своју контролу, јер само тако ће завладати Балканом, сагласни су саговорници Спутњика.

Западни политичари, посебно они у Америци, помно прате најаве из Србије да ће увести обавезни војни рок. С друге стране, не оглашавају се на сличне сигнале који долазе из Приштине или Хрватске. Западни медији препуни се написа о томе да се на Балкану поново гомила оружје, са акцентом да се „Србија добрано наоружала“ последњих година, али зато мало пишу о томе како њихове владе наоружавају Приштину, и то кршећи све међународне споразуме и прописе.

Гомилање наоружања, гомилање брига

Наравно, нико се не пита зашто се хрватска војска приближава српској и мађарској граници али се од Србије тражи да удаљи своју војску од админстративне линије раздвајања централне Србије и Косова и Метохије.

Да ли је комешање суседних војски и наоружавање региона разлога за забринутост?

Саговорници Спутњика Владимир Лазаревић, пензионисани генерал-пуковник Војске Југославије, командант Приштинског корпуса ВЈ за време рата на КиМ и НАТО бомбардовања СРЈ и дипломата, бивши министар спољних послова Живадин Јовановић свако из свог угла сматрају да разлога за забринутост – има.

Генерал Лазаревић упозорава да увек када се гомила оружје у нашем непосредном окружењу брига постоји.

„Поготову ако се тим оружјем звецка, као што то раде Албанци на КиМ, нормално је да постоји забринутост. Она је тим већа јер то чине велике силе које то право за себе задржавају и не дозвољавају не само нама већ ни другима да јачају своје снаге. Зато и кажу у Америци да помно прате шта се код нас у том пољу дешава. То је дволично јер за то време наоружавају и то нелегално и кршећи Резолуцију 12 44 тешким наоружањем Приштину…“ истиче Лазаревић.

Смета што смо војно неутрални

Све то, како каже, води у истински сумрак међународног права и односа који се преламају преко наших леђа.

„Ми смо војно неутрална земља и као таква немамо на кога нарочито да рачунамо него на сами себе, на свој народ, војску и своју спремност да држимо подаље све те који би да прете или да нам учине нажао. Ту посебно мислим на Приштину. Тако да јесте све ово и проблематично и забрињавајуће,“ закључује генерал Лазаревић.

Коментаришући вид забринутости која стиже из Америке због најава да ће Србија увести војни рок, Лазаревић каже следеће:

„И сама Немачка о томе размишља, с том разликом што Немци своју војску спремају и за НАТО и освајачке експедиције, док Србија своју војску спрема за одбрану сопствене земље ако затреба.“

Јовановић слично по овом питању размишља као и Лазаревић, а додаје да је ово све део притиска на Србију из западних центара моћи као што је Америка и Велика Британија и Немачка.

„Ти притисци који се огледају на свим фронтовима, и дипломатском, економском, војном… имају за циљ да ослабе Србију. И ту не треба имати дилему да то желе најмоћније државе Запада јер сматрају да Србија која води независну политику смета њиховој стратегији и експанзији покоравања и потчињавања целокупног Балкана,“ уверен је Јовановић.

Другим речима, каже Јовановић, Запад Србију перципира као препреку за своју политичку доминацију и експанзију на Исток.

Дизање тензија у региону

„Како би то остварили, користе све могуће полуге које су им на располагању јер им одбрамбено јачање Србије никако не одговара иако добро знају да наша држава нема историју освајања нити хегемонизма и да смо увек били жртва туђих амбиција. Међутим, они не посустају и притискају нас упорно. Није ми јасно колико би по западним проценама Србија требало да буде мала и слаба да им не би била сметња,“ пита се Јовановић.

Из разлога што „не играмо како они свирају“ сматра наш саговорник, Запад не бира средства не би ли нас држао под контролом, иако се зна да је Србија стуб мира и развоја на Балкану.

„Запад, дакле, никако не жели да Србија буде неки фактор који показује да је војна неутралност боља опција од било каквог сврставања, посебно не уз НАТО. Другим речима док се Хрватска наоружава и друге државе у околини као и док Приштини испоручују најновије оружје, дижу галаму око нас и тако стварају утисак код других држава у региону да ми нешто имамо на уму што њих може да угрози,“ истиче Јовановић.

Јовановић такође подсећа да је Србија последња земља која жели рат јер је у замаху на економском плану и иде напред, али то, како каже, не значи да не треба да има уверљиву одбрамбену моћ у виду своје војске.

„Оно што је и у интересу Запада јесте да регион држи у стању страха и и неизвесности јер тако може да га контролише. Не треба заборавити да кад смо ми у питању све то има и димензију повезану са Русијом јер Запад упорно покушава да Србију одврати од војне неутралности, и да је стави под своју команду, што би био ударац на Русију, али сви знамо да се то неће десити,“ уверен је Јовановић.

(Спутњик)

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар