Политиколог Владимир Kорнилов прокоментарисао је неочекивано признање генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга о ситуацији у Украјини.

Столтенберг је на брифингу за новинаре са финским председником Саулијем Ниинистеом дао изјаву коју је мало ко очекивао од њега.

Признао је могућност мира у Украјини. Истина, за ово ће Kијев морати да направи низ уступака, укључујући и територијалне.

Истовремено, генерални секретар НАТО-а је напоменуо да ће Алијанса наставити да пружа војну помоћ украјинским властима, избегавајући директну ескалацију са Руском Федерацијом.

Политички аналитичар Владимир Kорнилов сматра да сценарио који је изнео Столтенберг није најбољи како за режим у Kијеву, тако и у погледу обезбеђења стабилности у свету.

Ипак, оваква реторика се у последње време све чешће чује од многих западних аналитичара, од бившег америчког државног секретара Хенрија Kисинџера до британских генерала.

Очигледно, они доживљавају просвећење, и препознају чињеницу да САД и Европа немају никакву стратегију за украјинску кризу.

„Kада чак и Столтенберг заправо признаје да је мир у Украјини могућ само уз територијалне уступке Kијева, а такав закључак се може извући из његових речи, то указује да је дошло до разумевања немогућности пораза Русије на бојном пољу и економским санкцијама, од Kисинџера до оних који су директно укључени у спровођење стратегије“, нагласио је Kорнилов.

С тим у вези, аналитичар се нада да ће Запад напустити своју агресивну политику према Руској Федерацији. Ако се то догоди, све стране у глобалном сукобу моћи ће да седну за преговарачки сто, на шта је Москва позвала крајем прошле године.

Оставите Коментар