Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко разговарали су о актуелним темама и ситуацији у региону, посебно о ситуацији на Kосову и Метохији.

Председник Србије Александар Вучић примио је амбасадора Русије Александра Боцан-Харченка, коме је лично предао честитку за председника Русије Владимира Путина поводом Дана бранилаца Отаџбине.

Боцан-Харченко уручио је Вучићу писмо захвалности руског премијера Михаила Мишустина, у којем се између осталог каже да Русију и Србију везују пријатељски и партнерски односи.

„Желео бих да Вам лично захвалим на честитки поводом мог именовања за председника Владе Руске Федерације. Русију и Србију везују пријатељски и партнерски односи. Наставља се реализација великих пројеката у енергетици, индустрији и инфраструктури. Јачају везе између пословних и друштвених структура“, навео је Мишустин.

Он је додао да ће руска влада наставити заједнички рад усмерен ка развоју читавог комплекса руско-српске сарадње.

„Убеђен сам да то потпуно одговара дугорочним интересима двеју земаља“, навео је он. Вучићу је пожелео добро здравље и успехе на функцији.

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко разговарали су о актуелним темама и ситуацији у региону, посебно о ситуацији на Kосову и Метохији.

Овом приликом саговорници су размотрили и програм предстојећих посета – долазак руског министра спољних послова Сергеја Лаврова у Београд и присуство председника Вучића у Москви, на манифестацији поводом обележавања 75-годишњице Дана победе у Другом светском рату.

Односи са Русијом у успону

Међудржавни и економски односи Србије и Русије су на историјски високом нивоу, захваљујући интензивним дипломатским напорима, али и личном залагању председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина који су потврђени у више наврата током њихових међусобних срдачних сусрета.

Србија је сарадњом са Русијом, Kином, УАЕ, Турском и западним земљама, успела да постане део бројних капиталних пројеката који доносе све више нових инвестиција у нашу земљу, што омогућава отварање нових радних места и побољшање животног стандарда грађана. Само у последњих седам година, извоз у Kине је порастао са 5 на 227 милиона долара.

Треба подсетити и да је Србија постала део пројекта „Турски ток“ који ће грађанима омогућити јефтинију и еколошки чисту енергију.

Leave a Reply