Владимир Путин, председник Русије, изјавио је да су САД и њихови савезници игнорисали главне безбедносне захтеве Москве, али је додао да је Кремљ и даље отворен за додатне преговоре са Западом о смањењу тензија око Украјине.

Говорећи о сукобу са Западом око Украјине први пут после више од месец дана, Путин је рекао да Кремљ још проучава прошлонедељни одговор САД и НАТО-а на безбедносне захтеве Русије.

Ипак, Путин је казао да је јасно да је Запад игнорисао захтев Москве за давање правно обавезујућих гаранција да Украјина никада неће постати чланица НАТО-а, да ће алијанса престати да размешта оружје у близини руских граница и да ће повући снаге из Источне Европе.

Навео је да одбијање САД и њихових савезника да пристану на руске захтеве представља кршење обавезе о интегритету безбедности за све државе, преузете у оквиру Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), и инсистирао да се до решења може доћи у преговорима.

Путин је рекао да западни савезници наглашавају слободу сваке земље да бира савезе и да истовремено занемарују принцип “недељивости безбедности”, садржан у документима ОЕБС.

Тај принцип подразумева да безбедност једног народа не треба јачати на рачун других. Путин се данас састао у Москви са мађарским премијером Виктором Орбаном, са којим је разговарао и о тензијама око Украјине.

Оставите Коментар