Kумство је данас једна од главних одлика хришћанства и нешто без чега не може да прође ниједно венчање, крштење, па ни крсна слава.
Kум је некада био само један за читав род, али данас свака породица има свога кума. Он је главни сведок пред Богом и људима на венчању, он крштава децу, венчава децу и везан је за ту породицу све до смрти.

Kада треба да изаберемо кума, то је за већину нас једна веома тешка и одговорна одлука уколико имамо више добрих пријатеља. Тада некако нијансе одлучују ко ће понети ту важну улогу у нашим животима.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Такође, веома је велика одговорност када нас неко изабере за ову битну улогу. Нажалост, у данашње време прва помисао када нас неко пита да ли хоћемо да будемо кум/кума, јесте да ли имамо довољно новца да оправдамо у потпуности ову улогу у животу драгих нам људи. Управо због тога неки, мислећи да чине добро, одбију кумство, али изрека „кумство се не одбија“ не постоји узалуд.

Једно од веровања гласи, да ако одбијете да будете кум на венчању, кроз живот ће вас пратитти несрећа и никада нећете пронаћи своју сродну душу, јер сте одбили да пред Богом и људима сведочите о браку двоје људи.

Неки људи верују да поред несреће у љубави одбијање кумства доноси и усамљеност до краја живота и да човек који је одбио кумство неће поред себе имати правог пријатеља.

Друго народно веровање, јесте да човек који одбије да кумује на крштењу детета никада неће имати порода. Другим речима сам неће моћи да има децу и шири сопствену породици, јер није спреман да на себе преузме једну велику духовну обавезу.

Запамтите да није лепо одбити кумство ни у једном случају. Ако је неко изабрао баш вас, од свих својих пријатеља, очигледно је желео да вам покаже колико вас воли и цени, као и колико му је важно да учествујете заувек у његовом животу и одрастању његове деце.

Ову улогу прихватите оберучке и не оптерећујте се колико имате новца, јер то није у овом случају уопште битна ствар нити разлог због којег сте изабрани.

Оставите Коментар