После проба које су трајале пола године, нова црпна станица на Савском тргу коначно је 9. новембра добила употребну дозволу и пуштена је у рад.

Рушење старе, која се налази код болнице „Свети Сава“ почеће наредних дана, а након тога следе завршни радови на коловозу, чије ће уређење, према најави заменика градоначелника Горана Весића, бити готово почетком децембра.

Иако су радови на реконструкцији Савског трга завршени пре осам месеци, део овог простора и даље је неуређен. Изградња трамвајских шина и саобраћајне везе Савске са Немањином и Карађорђевом улицом није била могућа док багери не затрпају стару црпну станицу, што ће бити урађено у наредне две недеље. Пробна испитивања, која су требало да буду готова још у јулу, изводила је техничка служба ЈКП „Водовод и канализација“, која је коначно и дала сагласност за њено пуштање у рад.

  • Потребно је било испитати апсолутно све, јер је станица ту да служи престоницу неколико деценија – истакао је за „Новости“ градски урбаниста Марко Стојчић.
  • Чекало се да падне већа количина кише, како би уследила финална испитивања рада нове станице и то да ли је све урађено по стандардима. Тек након пуштања у рад нове и затварања старе станице може се очекивати и завршетак коловоза. Такође је остало да се поплоча и парче Савског трга, што ће брзо бити урађено. Део који се се налази иза зграде бивше главне железничке станице, као и онај према аутобуској станици, неће се радити док се она не сруши.

У склопу радова на уређењу околине Савског трга завршена је и Улица Милована Миловановића, као и раскрснице ове и Балканске, Адмирала Гепрата и Гаврила Принципа

  • Остаје још да се уреди део Карађорђеве улице, од Бранковог моста до Савске – напомиње Стојчић.
  • Саобраћајница никада није темељно реконструисана и у лошем је стању. Тако да ће уређење почети крајем ове године и трудићемо се да буде завршено много брже него први део Карађорђеве. Тиме ће се комплетирати уређење саобраћајница које гравитирају ка Савском тргу и добићемо један нов и уређен простор.

Завршетак Савског трга пролонгиран је неколико пута, а један од разлога била је и изградња црпне станице, са којом се каснило. Такође, пандемија короне одложила је долазак споменика Стефану Немањи из Русије, па је читав посао морао да причека неколико месеци. Недовршени Савски трг свечано је отворен на Савиндан ове године.

Ш. Маровић

Оставите Коментар