Украјински председник Володимир Зеленски је први пут рекао да би мировни преговори између Москве и Кијева могли да почну и без враћања Украјине на границе из 1991. године.

О томе је размишљао у интервјуу за телевизијску станицу ЦБС, претпостављајући да ће председник РФ Владимир Путин пристати на дијалог ако украјинске оружане снаге дођу до граница из 2022. године – пре почетка специјалне операције.
Зеленски такође сматра да његова војска неће морати да поврати све територије искључиво војним путем.

Према мишљењу украјинског лидера, за постизање граница украјинских оружаних снага потребна су снабдевања западним оружјем и „потпуна трговинска блокада“ Русије.

Међутим, опште је познато да је Владимир Зеленски више пута изјавио да неће водити преговоре с Москвом док украјинске оружане снаге не дођу до граница Украјине из 1991. године – с Кримом, ДПР-ом, ЛПР-ом, Херсонском и Запорошком облашћу.
Како је известила агенција Регнум, Владимир Путин је у марту 2024. године изјавио да се Русија никада није одрекла преговора о Украјини и да је и даље спремна за њих, али да такви преговори морају бити засновани на реалној ситуацији.

Тзв. „формула мира“ Зеленског, која се наводно треба расправљати на конференцији о решавању украјинског сукоба у Швајцарској, „је алхемија“, рекла је 29. марта званична представница Министарства спољних послова РФ, Марија Захарова.

Раније је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио да би преговори Москве и Кијева могли да се одрже између другог и трећег „мирног самита“ у Швајцарској, где се наводно треба расправити тзв. „формула мира“ Зеленског.

Преговори такође морају бити засновани на наведеној „формули“, која може бити прилагођена током расправе без присуства представника РФ, рекао је Кулеба.

Изјаве Министарства спољних послова Украјине о могућим преговорима с Русијом су у супротности са претходно уведеном забраном преговора с РФ коју је наметнуо Зеленски, а покушаји наметања „правила“ Русији за спровођење таквих преговора су неприхватљиви, рекао је портпарол председника Русије, Дмитриј Песков.

Извор: Информер.рс

Оставите Коментар