БУДУЋА италијанска премијерка Ђорђа Мелони подржала је шпанску екстремну десницу и странку Вокс у недељу у видео-обраћању на митингу у Мадриду, где су се окупљанима такође обратили и Виктор Орбан и Доналд Трамп.

Снимљена порука Мелонијеве упућена присталицама шпанске партије Вокс трајала је неколико минута и била је усредсређена на њене приоритете док се спрема да постане италијанска премијерка: залагање за ограничење цене енергије у Европској унији и обнову економске самоодрживости.

На видео снимку објављеном са тог скупу, победница недавно одржаних избора у Италије и председница странке Браћа Италије заузела се за „одважнију Европу, која ће одговорити на велике међународне кризе, а скромнију када је реч о бављењу аспектима свакодневице, који би се могли много боље да се решавају на државном нивоу, а да се бирократија не повећава“.

– Ми нисмо монструми, народ то разуме. Живео Вокс, живела Шпанија, живела Италија, живеле патриоте Европе – узвикнула је Ђорђа Мелони, која је ступила у преговоре са коалиционим партнерима,  Лигом Матеа Салвинија и са конзервативном странком Форца Италија Силвија Берлусконија, како би саставила владу до краја новембра.

– За неколико дана, ми у Италији ћемо бити позвани да ове идеје претворимо у конкретне владине политике, као што већ чине наши пријатељи у Пољској – изјавила је Мелонијева.

Пољска, чији је премијер Матеуш Моравјецки лично присуствовао скупу Вокса, у сукобу је с Бриселом око владавине права.

– У Шпанији, у Италији и вероватно у читавој Европи већина грађана се више не препознаје у левичарским утопијама и идеологији и траже од нас да одговорно преузмемо власт – рекла је лидерка Браће Италије.

Ђорђа Мелони је уједно поздравила изборну победу блока деснице у Шведској.

Мађарски премијер Виктор Орбан и бивши амерички председник Доналд Трамп такође су објавили видео поруке подршке на предизборном скупу Вокса, треће политичке снаге у Шпанији након 2019. и повратка крајње деснице у шпански парламент, први пут након завршетка владавине Франсиска Франка 1975.

Годишњи скуп шпанске крајње деснице је уследио само неколико недеља након што су лидер те странке Сантјаго Абаскал и остатак европске крајње деснице прославили победу Ђорђе Мелони која предводи партију Браћа Италије.

Воксове поруке укључују нулту толеранцију према каталонском сепаратизму, презир према родној равноправности и политику против имиграната из Африке.

Странка Вокс сада је усмерена на регионалне и општинске изборе следеће године јер се бори да надмаши традиционалне шпанске конзервативце.

Оставите Коментар