Митрополит црногорско-приморски Јоаникије оценио је да се из увреда изнетих на рачун патријарха Порфирија види да га многи нису разумели или нису желели да га разумеју и додао да му није јасно коме сметају његове благе речи и позив да се народ не туче на улицама

Митрополит указује да је патријарх нападнут због изјаве поводом почетка божићног поста у којој је позвао свој народ да се не туче по улицама.

„Шта ће друго да каже српски патријарх кад види своју духовну децу да се туку песницама, моткама и каменицама и једни другима разбијају главе, него да са очинским болом у души позове све који то чине да се не бију него да чувају једни друге“, навео је Јоаникије у интервјуу за „Новости“.

Он је додао и да му није јасно коме сметају благе речи патријарха „свако је свакоме потребан, не можемо једни без других“, а онда позива на мир и „двоједну љубав према Богу и према ближњем, што значи (на љубав) према сваком човеку“.

„Ако некоме сметају овде наведене патријархове јеванђелске и очинске речи, онда тај треба да се забрине за своје духовно стање и здравље“, оценио је митрополит Јоаникије.
Kаже и да овим речима патријарх заступа најширу слободу личности, свакога ко жели да се бори за добро свог народа и уједно назначује на који начин се то добро може постићи.

„Упозорава да се моткама и каменицама не може постићи ништа добро, као што је давно рекао наш народ – да зло добра донети неће“, оценио је Јоаникије.

Он додаје и да је онима који су пре тридесет година на Теразијама вређали патријарха Павла требало доста времена да се за то покају.

„Овима који сада неосновано прозивају патријарха Порфирија требаће времена да схвате ширину његове мисли и дубину његове бриге и љубави за поверени му народ“, закључио је Јоаникије.

Оставите Коментар