Законодавни одбор црногорског парламента подржао је јуче гласовима већине сраман Предлог закона о слободи вероисповести, који, између осталог, подразумева и одузимање око 650 храмова СПЦ који се налазе у Црној Гори.

Kако пишу црногорски медији, против предлога закона гласали су Вељко Васиљевић и Милун Зоговић, из Демократског фронта (ДФ).

Највећи окупатори

– Црној Гори јесте потребан закон, али састављен уз дијалог владе и верских заједница. По народоној пословици „Сила бога не моли“, следи да ће 41 глас прегазити завет 100.000 људи у Црној Гори. Сила режима је произвела беду демократије – рекао је Зоговић.

Оштро је реаговала и посланица ДФ Марина Јочић, која је поручила да се ни окупатори нису понашали тако као црногорска власт. – Ви нисте кренули да украдете из цркве, већ сте украли целу цркву. Верујте, ко краде од цркве, не може му бити добро. Окупатори су и палили, али никад отимали. Ви сте највећа окупациона сила – поручила је Јочићева.

Неколико стотина верника и свештеника СПЦ окупили су се јуче испред црногорске скупштине у Подгорици. – Ако закони нису у складу са законима времена Петра И Петровића, Светог Василија, Kраља Николе, могу се претворити у безакоње. Закон угрожава права цркве Божје која је родила Црну Гору – истакао је митрополит црногорски Амфилохије и додао да неко ради приватних интереса, власти и своје „сласти“ угрожава будућност ЦГ.

Велика опасност

Владика милешевски Атанасије Ракита каже да је иницијатива црногорских власти врло опасна јер може довести до сукоба између два братска народа: – Ова одлука противи се гласу здравог разума и представља бруку и срамота за оне који је доносе. Она је и јако опасна и погубна јер може завадити браћу – рекао је Ракита.

Синод СПЦ поручио је да подржава иницијативу митрополита Амфилохија да се предложени закон повуче из процедуре:

– Имајући у виду какве све могу бити последице усвајања једног таквог закона, апелујемо на посланике да послушају глас јерархије и верних наше свете цркве, који је недвосмислено и јасно изражен на два црквено-народна сабора, и не гласају за овај предлог.

На опасност од усвајања овог закона дан раније упозорио је и Будимир Алексић из ДФ, који је рекао да он представља платформу „председника ДПС (Мила Ђукановића) за изазивање суровог грађанског рата уколико тај закон буде донесен и спроведен“.

Оставите Коментар