Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, положио је венце и одао почаст код спомен – костурнице у Маузолеју на острву Видо и у „Плаву гробницу“.

„Данас обележавамо годишњицу Албанске голготе српске војске у Првом светском рату и присећамо се њеног непосусталог морала, као и храбрости српске војске у биткама на Солунском фронту, али и помоћи која нам је пружена од стране нама пријатељског грчког народа и земаља Антанте на том славном путу и тријумфу над заједничким непријатељем, 1918. године“, рекао је Ђорђевић.

View this post on Instagram

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, положио је венце и одао почаст код спомен – костурнице у Маузолеју на острву Видо и у „Плаву гробницу“. „Данас обележавамо годишњицу Албанске голготе српске војске у Првом светском рату и присећамо се њеног непосусталог морала, као и храбрости српске војске у биткама на Солунском фронту, али и помоћи која нам је пружена од стране нама пријатељског грчког народа и земаља Антанте на том славном путу и тријумфу над заједничким непријатељем, 1918. године“, рекао је Ђорђевић. Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министар Ђорђевић, у име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и у своје лично име, захвалио је Србији која се борила увек на правој страни у великим ратовима двадесетога века. „Захваљујући жртви и победи наших предака над злом милитаризма, фашизма, религијске и етничке нетрпељивости у Првом и Другом светском рату, ми данас живимо у свету у коме људске и грађанске слободе и међународно право представљају неоспорне темељне вредности“, објаснио је министар. Како је истакао, ово је и прилика, али и наша обавеза, да се присетимо 243.877 ратника који су погинули, нестали и умрли од хладноће, глади и исцрпљености током Албанске голготе, а део њих сахрањен је у „Плавој гробници“ Јонског мора. „Та славна, а страдална војска, снагу да истраје у својој праведној борби нашла је у нези, бризи и саосећајности коју им је грчки домаћини несебично пружили већ 1915. године, доласком на острво Крф и касније на Солунском фронту“, рекао је Ђорђевић. Како каже, на темељима вредности проистеклих из победе над милитаризмом и фашизмом, спремни смо да градимо нашу будућност, у којој не смемо дозволити да једностраним решењима сложених питања на Балкану и у Европи доведемо у питање напредак земаља региона и достизање жељеног ниво друштвено-економског развоја. https://www.minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/vesti/djordjevic-na-obelezavanju-godisnjice-albanske-golgote-srpske-vojske-na-ostrvu-vido

A post shared by Зоран Ђорђевић (@zoran__djordjevic) on

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министар Ђорђевић, у име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и у своје лично име, захвалио је Србији која се борила увек на правој страни у великим ратовима двадесетога века. 

„Захваљујући жртви и победи наших предака над злом милитаризма,  фашизма, религијске и етничке нетрпељивости у Првом и Другом светском рату, ми данас живимо у свету у коме људске и грађанске слободе и међународно право представљају неоспорне темељне вредности“, објаснио је министар. 

Како је истакао, ово је и прилика, али и наша обавеза, да се присетимо 243.877 ратника који су погинули, нестали и умрли од хладноће, глади и исцрпљености током Албанске голготе, а део њих сахрањен је у „Плавој гробници“ Јонског мора. 

„Та славна, а страдална војска, снагу да истраје у својој праведној борби нашла је у нези, бризи и саосећајности коју им је грчки домаћини несебично пружили већ 1915. године, доласком на острво Крф и касније на Солунском фронту“, рекао је Ђорђевић. 

Како каже, на темељима вредности проистеклих из победе над милитаризмом и фашизмом, спремни смо да градимо нашу будућност, у којој не смемо дозволити да једностраним решењима сложених питања на Балкану и у Европи доведемо у питање напредак земаља региона и достизање жељеног ниво друштвено-економског развоја. 

„Много је начина да ту будућност заједнички градимо, а један од њих је и иницијатива председника Вучића да се земље Западног Балкана повежу кроз такозвани мали Шенген, што је само још један од доказа потпуне посвећености Републике Србије дугорочном миру, стабилности и просперитету грађана свих земаља региона“, истакао је Ђорђевић.

Он је закључио да је суштинско уважавање и разумевање између наша два народа веома важно за стабилност и будућност региона. 

„Нека је вечна слава и хвала српским борцима који су страдали током голготе и васкрсења Србије у Првом светском рату“, поручио је Ђорђевић.

Leave a Reply