АЛБАНЦИ са југа централне Србије ових дана актуелизују свој стари план – да се питање „Прешевске долине“ угура у нови преговарачки оквир Београда и Приштине.

Окосницу чини захтев о реципроцитету између Заједнице српских општина која би требало да се формира на северу КиМ, и њихове „замишљено истоветне“ заједнице на југу централне Србије.

У јуну прошле године Албанци из Бујановца, Прешева и Медвеђе покушали су да излобирају да се њихово питање нађе на агенди Уједињених нација. А посланик Скупштине Србије и представник Албанаца у парламенту, Шаип Камбери, искористио је „гужву“ око француско-немачког плана и обновио захтев да се Албанци из Србије укључе у дијалог између Београда и Приштине и све то срочио је у писму адресираном на светске и европске званичнике.

Камбери је писмо упутио специјалном изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару, европском шефу дипломатије Ђозепу Борељу и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен. Према његовим речима, на тај начин, свеобухватно би се решила ситуација албанске заједнице у тзв. Прешевској долини.

Тврдећи да је албанска заједница најдискриминисанија мањина у Србији и да је то последица тензија између тзв. Косова и Србије, он сматра да ће укључивање у дијалог помоћи посредницима ЕУ и САД:

– Да на симетричан и уравнотежен начин ради на аранжманима за заштиту и унапређење мањинских права за албанску заједницу у Србији и српску заједницу на Косову у складу са европским вредностима и међународним актима – каже Камбери.

– У светлу обновљених напора посредника ЕУ, Уједињеног Краљевства, Француске, Немачке и повећане посвећености САД, у својству изабраног представника Алабанаца Долине, позивам вас да у наредне састанке дијалога који води ЕУ, укључите ситуацију Албанаца у Прешевској долини, као „суштински елемент“ за постизање дугорочног и стабилног мира између Алабанаца и Срба.

Представници Албанаца са југа централне Србије и раније су током преговора и потписивања Бриселског споразума истицали да дијалог између Београда и Приштине не може успети без укључивања питања „Прешевске долине“ и њихових представника.

Срђан Граовац, из Центра за друштвену стабилност, мишљења је да Албанци на југу ни на који начин нису угрожени да би потезали ово питање поредећи га са ЗСО, као и да је политичка ситуација сада у Бујановцу и Прешеву стабилна.

– Србија је урадила много када је реч о интеграцијама албанског становништва – објашњава Граовац за наш лист.

– То су показали и страни посматрачи. Од почетка процеса укључивања Алабанаца у политички живот до данас, немамо кризних ситуација. Интернационализација овог питања уопште није потребна, а суштински је повезана са чињеницом да Албанци желе нови адут у преговорима и већи простор за уцењивање Србије.

Иако се позива на угроженост и искљученост, много је примера који показују да право стање на терену не одговара ономе што Камбери износи међународној заједници. У свом писму, између осталог, пропустио је да наведе да су у Бујановцу 2020. године после 18 година формирали власт без Срба, а да је владајућа већина изабрана само са албанским партијама. Овај потез уследио је после доласка представника Албанаца на тадашње консултације о влади када су тражили министарско место са једним одстом освојених гласова, док су на локалу искључили српске партије.

Посланик Скупштине Србије из Бујановца Ненад Митровић (СНС) сматра да је намера Камберија да подигне тензије, а да с друге стране, отежа преговоре који се воде:

– Нико од озбиљних званичника не би требало да уопште разматра овај његов предлог јер је крајње неозбиљан и циљ му је подизање тензија. Када је реч о дискриминацији коју помињу, морам да нагласим да су председници Општине и Скупштине Бујановац Албанци и да су им припале све функције на локалу. Они су изопштили 42 одсто Срба, направивши албанску коалицију.

Митровић истиче да стално говоре како их држава Србија дискриминише, а подсећа на недавно формирање албанског националног савета:

– Тамо нема Срба, па нису успели да се договоре око већине, већ свесно иду на урушавање институција и користе прилику да оптуже Србију.

САН О „ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ“

УЈЕДИЊЕЊЕ три општине – Прешева, Бујановца и Медвеђе са тзв. Косовом, политички представници Албанаца истичу као сан свих њихових сународника. У више наврата истицали су и да је крајњи и највиши циљ стварање „велике Албаније“, којој би се прикључила „Прешевска долина“, заједно за лажном државом Косово.

Оставите Коментар