Роза Шанина остала је упамћена у свом народу као херој. Она је била једна од 2.484 жене које су се током Другог светског рата бориле на страни Совјетског Савеза као снајперисте. Због своје одлучности и посвећености борби издвојила се из масе и још за живота постала је славна у својој земљи.

Када је васпитачица Роза дошла у војни центар Совјетског Савеза током Другог светског рата, нико се није зачудио, јер она није била једина жена која је желела да се бори. То је било крајем 1941, године која се завршила смрћу њеног брата током опсаде Лењинграда.

Војни комесаријат ју је приликом прве посете одбио због узаврелог стања на фронту, али након што је изгубила још два брата, Роза Шанина се коначно придружила совјетским женама које су снајперима служиле својој домовини.

Али када је Шанина завршила Централну академију за женске снајперисте, планови војног распоређивања држали су је далеко од средишта битке – без обзира на широко распрострањено мишљење совјетске војске да су жене добри снајперисти јер су физички флексибилније и јер су њихова лукавост, стрпљење и способност да поднесу борбене тешкоће бољи него код мушкараца.

Шанина је уз пешадију, не дозволивши да буде преусмерена, започела марш који ће је учинити славном. У априлу 1944. у близини Витебска убила је првог нацистичког официра, а у року од месец дана смакнула је још 17.

Под тешком артиљеријском ватром њени командири су се одлучили за повлачење, али је Шанина и тада игнорисала наређења и наставила је да подржава пешадију и то не само као снајпериста. Она је заробљавала немачке војнике, а једном приликом је била и рањена. Због својих подвига добила је многе похвале од надређених и постала је славна међу својим земљацима, али и на западу.

Недуго након рањавања вратила се у битку и борила се у батаљону који је изгубио 72 од 78 војника. Она је била међу шесторо преживелих.

Али је у борби за отаџбину ипак изгубила живот – погинула је у јануару 1945. године, када јој је остатак експлозивне артиљеријске направе разнео груди. Пре своје смрти, са само 20 година, она је успела да убије чак 54 људи за мање од годину дана.

У априлу је рат био готов, Немачка је поражена, а Шанина је остала свима у сећању. Процењује се да су жене снајперисти Совјетског савеза убиле чак 11.280 војника. Али историја Шанину не памти по убиствима, него по томе што је на себе преузела тежак, прљав и опасан посао са циљем да сачува своју земљу и била одлучна у томе да се нађе у жаришту битке.

Извор: blic.rs