Запад постаје орвеловска верзија сам по себи у својим очајним покушајима да се држи силе, рекао је шеф службе за обавештајне послове Руске Федерације. Ако се овако настави, Запад се може суочити са сличном судбином као библијски Голијат.

Фото: SuperStock / Getty Images / RT
Фото: SuperStock / Getty Images / RT

Сергеј Наришкин, шеф руске службе за обавештајне послове, одржао је конференцију о међународној безбедности у Москви. Он је оптужио Запад и Сједињене Државе, посебно да нису признале да више не могу да диктирају своју вољу остатку света.

„Западне нације не могу и неће да се суоче са истином и признају да се њихов утицај, који је некада био неоспоран, сада смањује. Они и даље покушавају да изграде односе са другим народима на основу старих принципа укорењених у колонијализму, на принуди и диктату.“, рекао је Наришкин.

Руски званичник данас је назвао „запањујуће лицемерним“ западне методе пројектовања власти.

„САД покушавају да маскирају брутални амерички диктат као „евроатлантску“ или „међународну“ солидарност. Данашњи амерички систем међународних односа се заснива на присили и уценама“, рекао је Наришкин, позивајући се на недавно протеривање руских дипломата као оштар пример оваквог приступа.

Он се осврнуо и на тровање бившег двојног агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке на британском тлу прошлог месеца. Након што је Велика Британија оптужила руску владу да је оркестрирала злочин, Лондон и његови савезници протерали су преко 100 руских дипломата. Наришкин је саопштио да су тровање „закувале“ британске и америчке обавештајне службе. Рекао је да је неспремност неких европских народа да се придруже овим протеривањима знак да се систем „вазализације“ Вашингтона распада.

У својој ароганцији „САД све чешће подсећају на библијског претерано снажног Голијата, кога је убио млади Давид“. Глобална заједница треба да обрати пажњу на ту причу, истакао је званичник – иначе напетост између Запада и Русије може довести до „нове карибске кризе“.

Запад је оптужио Русију са дивљим оптужбама, јер то сматра покретачем промена у свету, рекао је руски званичник. Сада Вашингтон има „фикцију“ у борби против „непостојеће руске претње“, а облици ове борбе постали су „смешни“, каже шеф обавештајне службе.

„Политика никада није била поштен посао. Али количина и природа лажи који су данас подстакнути у покушају оправдања западне хегемоније је без преседана „, рекао је он. Према Наришкину, Запад користи Орвелову „двострукост“, користећи речи супротно њиховом правом значењу како би оправдао своју политику.

„Ситуација је контраинтуитивна и стварно опасна“, упозорио је он.

„Толико пута су велики разговори о људским правима и демократији пратиле војне интервенције на суверене нације. Те нације су пале у крвави хаос где нису имале места за такво основно право, као право на живот. Током протекле две деценије стотине хиљада невиних људи постало је жртва НАТО агресије у Европи, на Блиском истоку и северној Африци“, нагласио је он.

Постоји велика потреба да се „ресетује систем међународних односа како би то функционисало“. То би захтевало од земаља да напусте двоструке стандарде и „почну говорити на заиста заједничком језику човечанства, пре него што буде прекасно“.

Наришкин је говорио на церемонији отварања 7. Московске конференције о међународној безбедности. На великом догађају у руској престоници присуствују делегације из 95 земаља.

Извор: vostok.rs