Руски златар Питер Карл Фаберже је 1885.године уздигао украшавање јаја на нове висине. Он се добровољно пријавио да креира украсна јаја за цара Александра III које ће он поклонити својој жени Марији Федоровној. Фаберже је јаја држао у тајности али је на крају одушевио краљевску породицу јајима која су изгледала обично али су садржала у себи мала изненађења направљена од злата, емајла и драгог камења.

Поклони за цара

Током читаве владавине цара Александра, само је једно Фабержеово јаје прављено сваке године. Цару је оно представљано за Ускрс. Када је на престо дошао Никола II, Фаберже је почео да прави два јаја годишње, једно за цареву жену а друго за његову мајку.

Ускршње изненађење

Током прављења, свако јаје је чувано у тајности. А унутар себе, свако јаје је носило изненађење, односно поклон.

Свако јаје је било ремек дело за себе. На пример, 1891.год Фаберже је представио јаје „Азова“, извајано од зеленог јасписа (смарагда) са шарама извезеним од злата и дијаманата у стилу Луја XВ. Унутра је била сићушна реплика брода „Памиат Азова“ (руског борбеног брода).

После Руске револуције 1917.год, Фабержеова колекција је расута и многа јаја су касније продата на Западу. Ако се питате колико могу да коштају ова јаја, једно од њих је на аукцији код Кристија 2007. постогло цену од 18,5 милиона долара (8,9 милиона фунти) а купио га је Александар Иванов, директор Руског Националног Музеја.

Више о јајима на линку: Wikipedia

А можете уживати и пар минута гледајући видео о овим фасцинирајућим јајима која одузимају дах.

Извор: najboljamamanasvetu.com