Тог пролећа 1999. године два љута непријатеља нишанила су једни друге – пуковник Војске Југославије Золтан Дани и амерички пилот Дејл Зелко. Зелко је био у ваздуху, управљао поносом америчке авијације – „невидљивим“ Ф117А којим је бацао бомбе по Србији, а Дани га је нишанио са замље и – оборио. Неколико година касније, два војника су се срела очи у очи, а онда су постали пријатељи.

  • Да сам знао праву истину о ситуацији у Србији, не бих учествовао у бомбардовању – поверио се Дејл Зелко, амерички пилот, свом садашањем пријатељу Золтану Данију, који је са својом јединицом оборио његов „невидљиви“ Ф-117А 27. марта 1999. године.

Двадесет година после НАТО бомбардовања, Золтан Дани је испричао да се са Зелком, с којим се у међувремену спријатељио, редовно чује.

„Жао ми је, преварени смо“

  • Веровао је да је другачије стање и сви пилоти су били убеђени да у Србију доносе слободу и демократију. Схватио је да је позадина свега било нешто друго и да је Србија бомбардована из политичких разлога – прича Дани.

Са Зелком се чуо и пре неколико дана: „Kаже да му је жао што је учествовао у бомбардовању Србије и да су преварени. Били су уверени да су долазили из хуманитарних разлога да поправе стање. Да је знао праву истину, не би у томе учествовао. Kаје се што је бацао бомбе на српску децу“.

Иако је прошло 20 година, Дани каже да му се чини као да је бомбардовање јуче било: „Све је свеже. Ране су велике, и међу становништвом и међу нашим саборцима, свеже су и дубоке“.

Золтан Дани, пуковник противваздушне одбране Војске Југославије, командовао је 3. ракетним дивизионом ПВО, 250. ракетне бригаде 27. марта 1999. године, када је његова јединица оборила „невидљиви“ Ф-117, а и пилота Дејла Зелка у атару сремског села Буђановци.

О њему и америчком пилоту снимљена су и два филма – „21 секунд“, а затим и „Други сусрет“, редитеља Жељко Мирковића.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар