Светска банка објавила је у среду да повлачи финансијску подршку за изградњу најновије електране на Косову.

Председник Светске банке Џим Јонг Ким (Jim Yong Kim) потврдио је током састанка са представницима организација глобалних цивилних друштава на Балију, у Индонезији, који је одржан у среду, да међународна организација неће да финансира електрану на угаљ на Косову.

Тзв. влада лажне државе Косово је 2015. године саопштила да је Министарство економског развоја постигло договор са Светском банком и америчком компанијом Цонтоур Глобал који би отворио пут ка уговору о изградњи фабрике Косово е Ре (Ново Косово).

Светска банка је 2016, рекла БИРН-у да ће да подржи пројекат тек након што све релевантне еколошке, друштвене и техничке анализе буду спроведене и након консултација са јавношћу и другим акционарима.

Након постављеног питања извршног директора Балканске зелене фондације Висара Аземија, Ким је рекао да је Светска банка донела чврсту одлуку да не настави са пружањем финансијске подршке термоелектрани на угаљ на Косову.

– Наши подзаконски акти захтевају да одаберемо опцију са најнижим трошковима, а обновљиви извори енергије сада су испод цене угља. Тако да без сумње, то нећемо да учинимо – рекао је он.

Након што је тзв. влада лажне државе Косово потписала уговор вредан 1,3 милијарде евра са Цонтоур Глобал-ом, Косовски конзорцијум цивилног друштва за одрживи развој (КОСИД) рекао је да ће „пројекат угрозити европску будућност Косова“ и да би влада требало да ради на развоју ефикасне енергије на Косову.

Аземи је рекао да би грађани на Косову морали да плаћају 50 одсто веће рачуне за утрошену енергију ако би се електрана и изградила – због великих трошкова њене изградње и да би то имало значајан утицај на животну средину услед сагоревања лигнита који се користи као гориво.

Тзв. премијер лажне државе Косово Рамуш Харадинај рекао је раније ове године да фабрика мора да се изгради, упркос еколошким опасностима – како би се енергија производила на локалном тржишту.

– Ако бисмо морали да увозимо и електричну енергију, како неки предлажу, да купујемо електричну енергију од суседа, сви би морали да постанемо избеглице – рекао је он и додао:

– Тачно је да енергија која се добија коришћењем угља није чиста као и друге енергије, то није алтернативна, већ је то напредна технологија.

Бурим Ејупи из Института за развојну политику, марта ове године рекао је да негативне последице чине овај уговор једним од најштетнијих уговора који је потписан од 1999. године.

– Ако овај уговор оживи, државни буџет би био под притиском и многи неопходни пројекти за Косово неће да буду у могућности да се остваре, јер ће фокус да буде на покривању трошкова ове инвестиције вредне милијарду долара – рекао је он.