Манастир Високи Дечани су данас посетила албанска деца из дечанског села Истинић. Ово није прва посета албанске деце са Косова и Метохије задужбини краља Стефана Дечанског и цара Стефана Душана која је под заштитом Унеска.

Основце из албанског села примио је јеромонах Петар. Показао им је цркву, одговарао на њихова питања.

„Наш манастир и поред одређених ограничења у време пандемије остаје отворен за све посетиоце. Културна и духовна баштина треба да повезује све људе добре воље и доприноси изградњи поверења“, саопштила је братија Високих Дечана поводом посете.

Посету је организовала албанска невладина организација „Хуман“ из Пећи, која је и раније организовала посете албанске деце манастиру.

На крају посете деца су се фотографисала са оцем Петром, а манастир Високи Дечани је ову фотографију објавио на свом твитер профилу.

Због погоршања епидемиолошке ситуације, ова велика светиња од 19. августа прима само појединачне посете и мање групе које могу да обиђу цркву, порту и продавницу, уз мере заштите.

Ноћење у манастиру није могуће, а они који желе да дечански монаси на Литургији читају молитве за здравље живих и покој душа умрлих имена могу послати преко електронске поште.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар