Према писању албанског листа “Зери“, пре почетка завршне фазе дијалога између Београда и Приштине, Србија покушава да утиче на што више земаља да повуку признање тзв. Косова. Овај приштински лист тврди да Либерија није повукла признање Косова, већ да Србија шири овакву пропаганду да би утицала на земље које још нису признале самопроглашено Косово да то не учине.

Фото: Tanjug/Filip Kraincanic
Фото: Tanjug/Filip Kraincanic

“Последње признање од државе Мадагаскар је било важно зашто је дискредитовало српску пропаганду и стратегију српског министра спољних послова. Ова изјава од стране српске стране о повлачењу признања је демантована. У овим напорима Србију подржавају њени савезници који немају агенду усаглашену са Западом. Треба да имамо у виду да се ово дешава у контексту напора Косова да постане чланица ИНТЕРПОЛ.“, наводи албански аналитичар Арменд Муја, додајући да Србија у сарадњи са Русијом и Кином стопира процес признавања Косова и учешће у међународним организацијама. Муја наглашава да овакве изјаве о наводном повлачењу признања Косова наносе штету тзв. Косову, посебно у погледу оних земаља које још нису или се двоуме да признају независност Косова.

“Влада Либерије је препознала чињеницу да ЕУ преговара између Србије и покрајине Косова и морамо признати чињеницу да док се ти преговори не буду завршили, Либерија неће признати Косово за државу и управо због тога ми ћемо наставити да градимо наше везе са Србијом док се то питање не реши.“, изјавио је у Београду министар спољних послова Либерија, Гбезонгар Милтон Финдли. Влада Републике Либерије је демантовала извештаје у неким међународним медијима и на друштвеним мрежама да је прекинула дипломатске односе са Косовом, али не и да је повукла признање тзв. Косова.

М. Ћурчић

Извор: vidovdan.org

--