Главни портпарол Кфора Винћенцо Грасо изјавио је да приликом недавне посете председника лажне државе Косово Хашима Тачија Газиводама није било никаквог инцидента?!?

Грасо је изјавио да приликом недавне „посете“ Хашима Тачија северу Косова и Метохије није било никаквог инцидента, хапшења или војне операције и да Тачи има право да се креће свуда по покрајини, без икакве дозволе.

– Ми потврђујемо да није било никаквог инцидента, никаквог хапшења, никакве војне операције, и никаквог напада на било кога… Тачи је посетио то подручје и током посете га је пратио тим за заштиту важних личности Косовске полиције – рекао је Грасо за сајт Демостат, коментаришући недавни инцидент на Газиводама.

Грасо је потврдио да Кфор није био унапред обавештен о посети али је рекао да је „господин Тачи, као највиши лидер институција тзв. Косова, слободан да се креће свуда по Косову“.

– Косовска полиција не мора да пита за било какву дозволу да иде на север Косова, стога, они нису прекршили никакво правило – рекао је Грасо.

Грасо је додао да је ситуација на Косову мирна и под контролом и навео да Кфор позива све стране да смање тензије на најнижи ниво.

Додао је да су српски председник Александар Вучић и министар иностраних послова Ивица Дачић у праву кад кажу да је Косовским снагама безбедности потребна дозвола Кфора да иду у северни део Косова, али је навео да „ни Косовске снаге безбедности нити било каква паравојска ни специјалне јединице нису пратиле Тачија, како су то поједини медији известили“.

– Након што је господин Тачи напустио то подручје, неке блокаде биле су подигнуте у Зубином Потоку, без икаквог очигледног разлога. Кфор није интервенисао, јер блокаде нису представљале никакву опасност за безбедност и слободу кретања, док су у међувремену јединице Кфора биле укључене у надзирање великог протеста у Приштини, којем је присуствовало око 13.000 људи – рекао је портпарол Кфора.