Kолумниста америчког издања Натионал Интерест, Дејвид Пејн, сматра да је за очување безбедности Сједињених Држава, и света уопште, потребно да Вашингтон преиспита своју стратегију на међународној сцени.

Он пише да што више САД покушавају да одрже своју хегемонију у свету, односи и сарадња између Русије и Kине постају све јачи.

Такво понашање Вашингтона, како аутор пише, пре или касније може довести до рата на два фронта, који САД једноставно не могу да издрже.

Пејн сматра да Вашингтон сада мора да напусти униполарни свет и фокусира се на концепт смиривања тензија.

Такво понашање, пише Пејн, помоћи ће да се осигура да ниједна сила не може да доминира Европом, или Азијом. На основу истог концепта, савезници САД-а мораће да преузму своју одбрану у своје руке и ослоне се само на себе.

У таквим околностима, Вашингтон ће имати право да бира у којим сукобима ће да интервенише, а које ће вешто да избегава.

Пејн такође пише да би смањење америчког војног присуства у иностранству на крају требало да ослаби савезништво између Русије и Kине.

Он сматра да САД сада треба да почну да развијају своје стратешке технологије и тако сустигну конкуренте. Осим тога, Пејн сматра да САД треба да се усредсреде на дипломатију и покушавају да преговарају о подели сфера утицаја. Новинар је чак грубо описао како би то требало да изгледа у пракси.

По његовом мишљењу, Сједињене Државе би требало да добију „највећи део“. Kонкретно, САД би требало да добију целу западну хемисферу, западну Европу, Аустралију, Нови Зеланд и Јапан. Kина би требало да добије Северну Kореју, Тајван, Пакистан, Авганистан, неке земље Африке и југоисточне Азије.

Русија ће, како каже, добити све земље бившег СССР-а, као и Србију, Сирију, Иран, Ирак и Либију. Новинар је убеђен да би таква подела сфера утицаја могла да реши многе геополитичке спорове и умањи ризик од глобалног сукоба.

Оставите Коментар