МИНИСТАРСТВО одбране Русије подвукло је црту испод првог дана специјалне операције присиљавања Украјине на мир у Донбасу и на демилитаризацију.

Објавило је да су оборена су два украјинска Су-27 и два Су-24, плус један хеликоптер и четири ударне беспилотне летелица Бајрактар.

Навело је да су Оужане снаге РФ онеспособиле 83 копнена војна инфраструктурна објекта Украјине, укључујући 11 војних аеродрома.

Истакло је да су јуришни одреди и ваздушно-десантне јединице на „кримском правцу“ заједничким наступом обезбедила излазак руских трупа пред град Херсон, што је омогућило деблокаду Севернокримског канала и обнављање водоснабдевања полуострва Крим.

Незванично, руска војска је ушла у важан црноморски град Мелитопољ и наставила кретање према још важнијем – Запорожју.

Такође незванично, руска авијација је на отпор украјинске ПВО наишла само код Харкова, а борбе чији се обим и интензитет не знају – вођене су код Одесе.

The New York Times је објавио (тврдећи да је то процена америчке војне обавештајне службе) да ће Кијев пасти за највише 96 сати.

Посебно је указало да је министар одбране РФ Сергеј Шојгу издао наредбу за поступање са заробљеним украјинским војницима:

„Украјинска војна лица су, за разлику од националиста, положила заклетву украјинском народу и извршавала наређења, третирајте их с поштовањем. Обезбедите коридоре за безбедан излазак украјинских војника који су положили оружје из зоне операције ради повратка својим породицама“.

Руско Министарство одбране је да отпор пружају углавном одреди украјинских националиста, а да део припадника Украјинске армије прелази на страну Доњецке и Луганске Републике.

Војске ДНР и ЛНР су током дана на више места пробиле украјинске утврђене лније и напредовал по 6-8 километара.

Председник ДНР, Денис Пушиљин, објавио је да је током дана „фактички уништен штаб украјинских трупа које су опколиле Донбас“. Додао је да ће градови и насеља бивше Доњецке и Луганске области, које још контролише Кијев, убрзо бити ослобођени.

Оставите Коментар