ЕСКАЛАЦИЈА украјинског сукоба и енергетска криза изазвана антируским санкцијама могле би да доведу до грађанских ратова у Европи, оценио је Ласло Бернат Веспреми, колумниста The American Conservative.

Најразвијеније земље Европе суочавају се са растућим ризиком од грађанских сукоба током зиме, укључујући уличне протесте и демонстрације, због високих цена енергије.

Аутор сматра да је немогуће тачно предвидети да ли ће зима „запалити Европа”, али процењује да су масовни протести и грађански немири готово неизбежни, посебно ако се има у виду да су у неким земљама Европске уније већ почели.

„Ако дође до нестанка струје, ако људима буде хладно, ако дође до несташице хране, ако се мреже мобилне телефоније покваре и ако се струја периодично буде искључивала – ситуација ће постати непредвидива“, уверен је и британски новинар Џон Локланд.

По његовом мишљењу, немири ће бити изненађење само за оне који нису обратили пажњу на друштвену дезинтеграцију западне Европе у протеклој деценији.

За тих десет година дошло је до озбиљног повећања трошкова живота, масовне имиграције, карантина током пандемије Ковид-19. А зима без енергије, наглашава Локленд, могла би да буде последња кап која прелива чашу Европљана.

Оставите Коментар