Време је да ЕУ и НАТО постану реални у вези са Србијом и да Вашингтон пошаље јасан сигнал да ће НАТО заштитити све суседе Србије од “београдских намера”.

То је рекао амерички стручњак за балканска питања Данијел Сервер, преноси Kоха.

“Став Брисела је да у ЕУ нема чланства за земљу која гаји територијалне амбиције и не поштује границе својих суседа. Време је да Вашингтон да јасан сигнал да ће НАТО заштитити све суседе Србије од београдских несуседских намера”, каже Сервер.

Сервер истиче да председник Србије Александар Вучић жели да уједини Србе у јединствен простор и подсећа да је последњи пут када је Србија то покушала, завршила у рату, преноси Kосово онлајн.

“Србија има осам блиских суседа, сви имају српске мањине, иако је у Бугарској она мања. Шест су чланице НАТО-а Хрватска, Бугарска, Мађарска, Северна Македонија, Црна Гора и Румунија. Kод два друга суседа су трупе ЕУ и НАТО-а предане очувању територијалног интегритета – Босна и Kосово.

Шта се догодило када је Србија деведесетих покушала да прошири свој политички простор и уједини неке од тих мањина у једну државу? Рат са Словенијом, рат са Хрватском, рат са Босном, рат с Kосовом и рат са НАТО-ом. Резултат: Срби су напустили суседне земље, а Србији није дат ни један квадратни центиметар суседних земаља“, рекао је Сервер.

Оставите Коментар