Администрација америчког председника Џоа Бајдена припремила је пакет војне помоћи Украјини у вредности од 200 милиона долара, али је обуставила испоруку упркос бројним апелима Кијева, саопштила је телевизија Ен-Би-Си, позивајући се на изворе.

Како се наводи, очекивало се да ће прошле седмице бити званично објављено о додели тог пакета помоћи, али Бела кућа је решила да одложи доношење коначне одлуке. Извори телевизије тврде да Вашингтон жели да покуша да смањи тензије око ситуације са Украјином дипломатским путем.

Неименовани саговорник тврди да документ којим се одобрава пакет војне помоћи Кијеву „већ три-четири седмице стоји на столу председника Бајдена“.

Још увек није познато шта обухвата пакет од 200 милиона долара војне помоћи. Саговорници истичу да је Украјина тражила системе ПВО, противбродске ракете, противтенковске ракете „џавелин“, радаре, модернизовану артиљеријску муницију и лекове.

Ен-Би-Си подсећа да је Кијев пре око месец дана добио позитиван одговор на тај захтев, стога је сада украјинска влада „збуњена“ и не разуме зашто помоћ није стигла, како је очекивано.
Извори телевизије сматрају да је могуће да Бела кућа ову партију помоћи види као инструмент притиска на Москву, те да ће бити испоручена Украјини ако Русија предузме војне акције против Украјине.

Подсетимо, западне земље и Кијев у последње време оптужују Русију да припрема наводну инвазију на Украјину због чега све чешће говоре о спремности да Москви у том случају уведу до сада невиђене санкције. Русија је у више наврата оповргла да планира тако нешто, истичући да је померање војних снага на њеној територији, које изазива узнемиреност Запада а посебно суседних држава, њено суверено и уставно право.

Оставите Коментар