Сједињене Америчке Државе одлучиле су да откажу све велике инвестиционе пројекте на косовској територији док Приштина не укине сто одсто наметнуте таксе на производе из централне Србије.

Специјални изасланик америчког председника за дијалог, Ричард Гренел, у комуникацији са тзв. косовским премијером Аљбином Куртијем и председницом парламента Вјосом Османи, јасно ставио до знања да су САД спремне да уложе милионе на територији Косова и Метохије, уколико Приштина укине наметнуте таксе Београду.

  • Међутим, САД ће отказати све те пројекте док влада не укине таксе и не одустане од планова за успостављање реципроцитета – рекао је неименовани извор за РТК.

Тзв. Косово не може бити размажено дете САД

Приштински аналитичар Рамуш Тахири оценио је да је данашња одлука Вашингтона о одлагању или анулирању америчких инвестиција и пројеката на тзв. Косову све док се не укину таксе на робу из Србије мера која показује да тзв. Косово не може бити „размажено дете“ Сједињених Држава.

  • (Тзв.) Косово и њени челници неће више бити размажено дете САД него се морају понашати одговорно и уважавати правила као међународни субјекат, а посебно све споразуме из Брисела – рекао је Тахири.

Тахири додаје да се, изгледа, више неће толерисати једностране одлуке и да се, ако се оне већ доносе, морају сносити и последице.

  • А једна од оваквих мера јесте одлука о одлагању инвестиција и пројеката САД на тзв. Косову – рекао је Тахири.

Приштински аналитичар сматра да се Курти неће одважити да се супротстави Вашингтону и политици САД, те да ће влада укинути таксе уз одређени реципроцитет, који, како наводи, неће бити заснован на декрету већ на примени Бриселског споразума.

Тахири сматра да је Курти у домаћој јавности пропагирао реципроцитет као достојанствену и исправну меру која ојачава „међународни субјективитет“ тзв. Косова, а кад је реч о најављеном трговинском реципроцитету, истиче да у тој мери не види ништа лоше и да је много боља од такси које представљају забрану.

  • Ако би се испоштовале таксе од 100 одсто и ако би српска влада, рецимо, донирала робу за (тзв.) Косово, приштинска страна би повећала таксе на 200 одсто. Зашто да не буде реципроцитета, лоше је ако је намера да се тиме погоршава стање, а не да се уравнотежи – сматра Тахири.

Оставите Коментар